DR. MÁTRAI MÁRTA

Full text search

DR. MÁTRAI MÁRTA
DR. MÁTRAI MÁRTA (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az ígéret szép szó, ha megtartják, úgy jó - így mondták ezt a régiek, akik azt is tudták, hogy a hosszú barátság alapja a pontos elszámolás. Az özvegyi nyugdíjat 50 százalékkal emeljük - mondta Medgyessy Péter. Csak azt felejtette el közölni a kampányban, hogy majd 2003-ban, de akkor is csak az év vége felé terveznek valamennyit emelni, de a második ütemről még döntés sem született.
Eljött, hölgyeim és uraim, az igazság pillanata. Nincs 13. havi nyugdíj sem.
(13.00)
A szocialista kormány csak az év végén, a november havi nyugdíj töredékét, azaz egyheti nyugdíjat fizet ki az időskorúaknak, és ráadásul ez az emelés sem épül be a törvény által előírt alapba január hónapban.
A választási kampányban a szocialisták megannyi, már láthatóan betarthatatlan ígéretei hitet tettek a régi segélyezési elem, az úgynevezett méltányossági nyugdíjemelés mellett. A száznapos program eddigi legnagyobb sikere, hogy se pénz, se posztó; vagyis a rendelkezésre álló, tudatosan alultervezett források mindössze három-négy hónapra voltak elegendők, és az országban hozzávetőlegesen félmillió ember hiába várja hónapról hónapra a postást. 2002-ben fél év alatt 800 ezer kérelem érkezett a nyugdíjbiztosítóhoz, 2003-ban még 150 ezerre számítanak. A tényekből látható, hogy a rendszer teljes mértékben összeomlott. A kérelmezők csekély része kaphat ugyan minimális emelést, de a szocialista kormány a kérelmezők 80 százalékát egyszerűen becsapta.
Megígérték az úgynevezett jóléti rendszerváltást. Megígérték a foglalkozás biztonságának növelését; ezzel szemben sorra zárják be az üzemeket, a gyárakat, és küldik utcára az embereket. Ígértek a nyugdíjasoknak is szociális biztonságot. Ígértek önök fűt, fát - és vajon mi történt? Se fű, se fa, csak azt látjuk, hogy Csehák Judit miniszter asszony nyugtatgatja a nyugdíjasokat, hogy mennyire jó lesz majd nekik az Európai Unióban. Ezzel szemben addig, amíg belépünk, minden nyugdíjastól elvesznek évente 17 ezer forintot. Ez a szocialista intézkedés nemcsak az emberek becsapását jelenti, hanem olyan visszafelé váltást is, amellyel teljesen tönkreteszik a polgári kormányzat által elkezdett felzárkóztatási folyamat első részét. Az előző szocialista kormányzat alatt 12 százalékkal csökkentették a nyugdíjak vásárlóértékét, négy év alatt sikerült 200 ezer forintot elvenni minden nyugdíjastól. A polgári kormány idején nemcsak a vásárlóérték megőrzésére került sor, hanem a nyugdíjak reálértéke mintegy 16 százalékkal növekedett. Tettük mindezt azért, mert tudtuk, hogy a családok támogatása nem képzelhető el a nagyszülők nemzedékének támogatása nélkül.
A kampány idején megpróbálták az idős emberek szemét elhomályosítani egyszeri 19 ezer forinttal. Eközben egyre nehezítik a helyzetüket, rendre emelik az árakat, a víz-, a villany-, a gáz-, a megélhetési költségek egyre magasabbra szöknek. Közben elfeledkeznek az idős emberekről. Sodródnak a saját tarthatatlan ígéreteik, tehetségtelen gazdasági és szociálpolitikájuk miatt. A baj az, hogy sodornak egy országot a kiszámíthatatlanság és a bizonytalanság felé. Ma már világosan látszik, hogy nem képviselik felelősen sem az időskorúakat, sem a munkavállalókat, sem a családokat.
De nézzük, hogy mi történt a családtámogatás terén! Amíg a Horn-kormánynak negatív családpolitikája volt, a Medgyessy-kormánynak egyáltalán nincs családpolitikája. Amikor felépítünk egy családpolitikát, azt nem elszigetelten, hanem a társadalom politikai elképzelésének egészét összevetve kell szemlélni. Mi úgy gondolkodunk a társadalomról, mint ami a közösségekből épül fel, családból, egyházi közösségből, civil szervezetekből és lakóközösségekből egyaránt. A család, mint a társadalom alapvető eleme, védelmet nyújt a gyermekeknek és a felnőtteknek egyaránt, ezért a családpolitika számunkra nem csupán anyagi támogatást jelent, hanem a család minden eszközzel történő megerősítését. Kétségtelen, hogy a családtámogatási rendszer ennek a feladatnak az egyik fontos eleme. A polgári kormány újjáépítette és újjáélesztette, valamint továbbfejlesztette a Bokros-csomag által lerombolt családtámogatási rendszert, és ennek továbbvitele lett volna a jelenlegi kormány feladata.
Nézzük, hogy az elmúlt tíz hónapban mit sikerült teljesíteni! Nem növelték a gyermekek utáni adókedvezmény mértékét; nem terjesztették ki a gyed intézményének lehetőségét a gyermek hároméves koráig; nem emelték meg a gyest, ígéretük ellenére és ígéretük szerint 10 ezer forinttal; megszüntették az iskoláztatási támogatást, pedig az a gyermekek jogait volt hivatva rendezni; a szociálpolitikai kedvezményt nem a szükséges mértékben emelték, pedig ennek teljes fedezete megvolt a költségvetésben; nem biztosítottak a költségvetésben elegendő forrást a fogyatékkal élő emberek életminőségének javítására; nem segítettek a nehéz körülmények között, de munkájukból élő emberek helyzetén, holott segíthettek volna azzal, ha az 50 ezer forintos minimálbért újra megemelik, ehelyett sikerült a saját fizetésüket 100 százalékkal felemelni.
Ezzel szemben mérhetetlen pazarlásnak lehetünk tanúi. De nézzük ezeket sorban! 15 milliárd forintot költöttek új bútorokra és telefonokra; a luxusautókról nem is beszélve, hiszen most írtak ki négyszáz luxusautóra egy tendert; 100 millió forintot elutazgattak hat hónap alatt, amiről a mai napig nem sikerült a választókat tájékoztatni. Példát mondok erre: Görgey miniszter úr 25 millió forintot utazott el, László Csaba miniszter úr Malajziában és Hongkongban kereste a Posta és a Malév lehetséges vevőit. 10 ezer dollárt kifizettek a szocialista kampánytanácsadójuknak; 50 millió forintért jégpályát építettek, de sajnos a vidéki gyerekek ezt egyáltalán nem tudták igénybe venni; 700 millió forintért pontonhidat építenek három napra a Dunán. Ez a felsorolás csak töredéke annak a pazarló gazdálkodásnak, amely a kormányoldalon látható, és amely elveszi a családoktól és a szociális segítségre szorulóktól a támogatás lehetőségét.
Az elmondottak is igazolják, hogy a Medgyessy-kormányt nagyon sok mulasztás terheli. Nyomait sem látjuk annak, hogy az európai uniós csatlakozás előtt tennének valamit azért, hogy a magyar családok és időskorúak helyzetét javítsák.
Végezetül, tisztelt Országgyűlés, szeretném bejelenteni, hogy a Fidesz-Magyar Polgári Párt országgyűlési határozati javaslatot kíván benyújtani, amelynek keretében felszólítja a jelenlegi kormányt, hogy a törvényi szabályozás keretén belül biztosítsa Medgyessy Péter ígéretének teljesülését arra tekintettel, hogy a magyar nyugdíjak az Európai Unióban is megőrizzék az értéküket.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi