TÓTH IMRE

Full text search

TÓTH IMRE
TÓTH IMRE (Fidesz): Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Kapcsolódnék Pokorni Zoltán képviselőtársam előző gondolataihoz néhány konkrétummal: nézzük a meghirdetett lakásprogram-elképzelésüket!
Úgy tűnik, hogy az önkormányzatok szándékolt támogatása ebben a tárgykörben éppen a reciproka, éppen a fordítottja az előző kormányénak. Míg az előző kormány 20-30 százalékos önerőt kért a településektől, addig önök 60-70 százalékos önerőt kérnek, és kedvezményezett vagy kamatmentes hitelt ajánlanak fel.
Nézzük meg, hogyan teljesül az iskolafelújítási ígéretük: úgy, hogy kedvezményezett kamatozású hitelt, tízéves futamidőt, hároméves türelmi időt ajánlanak. Egyetlen négyzetméter lakás-, egyetlen négyzetméter iskolafelújítást, önhikis önkormányzatok tömegével a háttérben, bérhikis önkormányzatokkal és lehetőségekkel a háttérben valójában hogyan lehet reálisan elképzelni? Az elmúlt négy évben ilyen állami támogatás mellett egy négyzetméter sem épült volna!
Valószínű, hogy ez lesz a probléma a következő években is. Így megyünk az EU-ba, így tőkésítjük fel az önkormányzatokat? Ezzel teremtjük meg a települési önkormányzatok autonómiáját? Nem, ezzel a népfelség elvét kérdőjelezzük meg, s valójában az önkormányzatok így lesznek kézből etetettek, így múlik ki az önkormányzás, és helyette a települések kormányzottságáról beszélhetünk.
Ugyanez a probléma azzal a kérdéssel, amit Csillag István úr vetett fel: aki a kormányzatban, a jövőben nem bízik, az nem ruház be. Igaza van önnek, miniszter úr, sőt, ha beruházott is, kivonul az országból, tízezrével hagyva maga mögött a településeket és a munkanélküliséget - ez pedig nem növeli a települések adóerő-képességét!
Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi