SZŰCS LAJOS

Full text search

SZŰCS LAJOS
SZŰCS LAJOS, a szociális és családügyi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Kedves Vendégeink! Ahogy itt az expozéból és a minisztérium képviseletében az államtitkár úr hozzáfűzött véleményéből is látszik, igazából egy nagyon fontos területéről van szó a társadalom békéjének, de az is látszik sajnos, hogy ebben nincs igazán megegyezés, megállapodás.
Ez látszik abból, amit Hankó Faragó Miklós mondott, hogy több olyan tényállás is van, amelyik rendelkezik ezekről a kérdésekről, azonban ezeknek a használatával kapcsolatban vetődnek fel igazán komoly kérdések.
A bizottság két héttel ezelőtt tárgyalta ezt a nagyon fontos témát, és ott meg kellett ismernünk azokat az álláspontokat is, amelyeket a minisztériumok képviselnek az üggyel kapcsolatban. És nagyon sajnálatosan tapasztaltuk azt, hogy nincs, akkor legalábbis még nem volt, de a mostani előterjesztésből is látható, hogy nincs igazán komoly megegyezés a kormányon belül, illetve az előterjesztők között ebben a kérdésben. (Dr. Hankó Faragó Miklós: Miért nem?) Hogy miért nem, azt kérdezi? El kell mondanom akkor, a bizottsági ülésen az hangzott el, hogy úgy tűnik, a joggyakorlat kiforrott ebben, a jogalkalmazási problémák kezelésére megfelelő alkotmányossági eszközök vannak a bíróság kezében. Összességében az Igazságügyi Minisztérium véleménye, hogy a büntető törvénykönyv módosítása nem aktuális. Lehet, hogy ez azóta változott, nekem azonban mint a bizottság kisebbségi előadójának a bizottságban elhangzott véleményeket kell önök elé tárnom.
Azt is el kell mondani, hogy nem értettünk egyet, tartózkodtunk, és emiatt mondhatjuk el kisebbségi véleményünket, hiszen elmondtuk azt is, hogy 2002. november 6-án a szociális bizottság pontosan a civil szervezetek kezdeményezésére vette napirendjére ezt a témakört, és úgy foglalkoztunk ezzel a kérdéssel, hogy levelet fogalmazott meg a bizottság “a családok védelmében az erőszak ellen” címmel. Azért döntöttünk úgy, hogy ezt a címet adjuk a tájékoztatónak és nem a “családon belüli erőszak”-ot, mert úgy gondoltuk, hogy félreértés, egy angolból rosszul fordított szó alapján kerülhetett a családon belüli erőszak megfogalmazása ebbe a határozati javaslatba, hiszen ott is elmondtuk, mi elsősorban az otthon történt erőszakos cselekményekre szeretnénk a figyelmet fordítani.
A bizottság ebben a tájékoztatóban felkérte a kormányt, valamint az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztériumot, az Oktatási Minisztériumot, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztériumot, a Belügyminisztériumot, a Igazságügyi Minisztériumot, valamint a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériumot és több kormányzati szervet, hogy gondolja át, mit lehet ebben a helyzetben tenni, és mit lehet valóban tenni, és nem országgyűlési határozat formájában, hanem valóban a tettekkel, ahogy Korózs képviselőtársam az előbb elmondta, minden nap, minden óra, minden perc, amelyet elvesztegetünk a tettek helyett, az nagyon-nagyon elvesztegetett idő. A civil szervezetek mind a kétszer, novemberben és két héttel ezelőtt is nagyon erősen és nagyon hangosan koppintottak a politikusok fejére, amikor azt mondták, hogy nem elég erről a dologról beszélni, hanem tenni is kell.
Nagyon örültem annak, hogy az előterjesztő Eörsi Mátyás azt mondta, hogy minden módosító javaslatot szívesen lát. El kell önöknek mondani, hogy elkészítettük ezeket a módosító javaslatainkat, benyújtottuk, és örömmel fogjuk venni, ha a képviselő úr méltónak találja ezeket a módosító javaslatokat, és befogadja ehhez az országgyűlési határozathoz.
Valójában a bizottsági ülésen a Fidesz-Magyar Polgári Párt és a Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportja azért nem szavazott az országgyűlési határozat mellett, mert úgy gondoltuk, hogy ténylegesen azokat a jogalkalmazói és joggyakorlati kérdéseket kellene megvizsgálni, és nem egy határozati formában, aminek eléggé hosszú, egyéves türelmi ideje lesz, és ezt a türelmi időt nem tartjuk helyesnek. Éppen ezért, ahogy mondtam, képviselőcsoportunk tartózkodott a kérdésben.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi