PODOLÁK GYÖRGY

Full text search

PODOLÁK GYÖRGY
PODOLÁK GYÖRGY, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Az energetikát sokan még ma is stratégiai jelentőségűnek mondják, és az állami tulajdon megtartását, növelését szorgalmazzák annak ellenére, hogy az utóbbi 15-20 évben jelentősen megváltozott az energiaszektor helyzete Európában is. Az energiaszektorról való gondolkodás változását jelzi az is, hogy ma már a természetes monopóliumnak számító vezetékes energiahordozók piacát is liberalizálják.
Miközben az EU-ban várhatóan gyorsítják a piacnyitás folyamatát, a hozzáférés diszkriminációmentessége és a monopoleszközökkel elérhető nyereség szabályozása érdekében szigorúbb és egységesebb szabályozást szorgalmaznak, így például a vezetékekhez történő szabályozott hozzáférés általános alkalmazását a jelenlegi vegyes rendszer helyett, és a szabályozó hatóság felállítását minden tagországban. Tehát minél nagyobb a szabadság az áruval történő kereskedelemben, ez a villamos energiára és a gázra is igaz, annál erősebb az állami kontroll a monopoleszközök működtetése és használata tekintetében. Az energiapiac liberalizálása ellenére, a monopoleszközökhöz történő hozzáférés és az azon elérhető jövedelem tekintetében tartós marad az állami szerepvállalás, sőt Nyugat-Európában még növekszik is.
Tisztelt Képviselőtársaim! Mielőtt az előttünk fekvő törvényjavaslatra térnék rá, egy rövid történeti áttekintés keretében szükségesnek tartom felvázolni a törvényjavaslat előzményeit.
Az Országgyűlés '94 tavaszán fogadta el a ma is hatályos gázszolgáltatásról szóló törvényt, amely megteremtette a szektor piacgazdasági működésének az alapját.
'94-98 között a Horn-kormány eredményes energiagazdaságot, megalapozott ellátásbiztonságot, alapvetően a magángazdaságra épülő piaci viszonyokat és ezeket jól szabályozó jogrendet hagyott az Orbán-kabinetre. (Derültség a Fidesz padsoraiból.) A korrekt árszabályozás rendjének létrehozása megteremtette az energiagazdaság önfinanszírozó képességét, megalapozta a hosszú távú ellátásbiztonságot, így vált lehetővé az energiagazdasági és a piaci viszonyok korszerűsítése.
'98-tól kezdődően a Fidesz-kormány azonban a megkezdett és előkészített munkát, annak szakmai egyértelműsége ellenére nem folytatta, sőt az elért eredményeket sok tekintetben negligálta. A földgázpiac részleges megnyitását lehetővé tevő, az EU-csatlakozás miatt egyébként elkerülhetetlen jogalkotási folyamat a Fidesz-kormány idején lelassult, majd megállt, annak ellenére, hogy a brüsszeli tárgyalásokon 2000. év őszén bejelentésre került a földgázpiac 2002. január 1-jétől történő megnyitásának szándéka. A négy éven keresztül követett árszabályozási politika pedig a piaci alapról a tervgazdaságokra emlékeztető mesterséges körülmények közé sodorta a földgázellátás rendszerét. Tette mindezt úgy, hogy a lakossági földgázárakra hivatkozva a szektor működésének stabilitását nem tudta biztosítani, de még így is, 2000-ben és 2001-ben egyaránt az inflációt messze meghaladó, 12-12 százalékos áremelést hajtott végre. Ez a koncepciótlan, halogató politika vezetett oda, hogy ismét elszakadt a piaci viszonyoktól a földgáz árrendszere, ismét megjelent a keresztfinanszírozás intézménye, megszűnt a földgázellátás önfinanszírozó képessége, a befektetők működési, üzleti biztonsága megrendült.
(10.40)
A szükséges földgázkutatások és a termelési beruházások nem tudtak megvalósulni, és a földgázellátás biztonságában stratégiai szerepet játszó, részben az állam által irányított vállalat földgázipari tevékenysége óriási veszteségeket produkált. E megrendült piaci viszonyok helyreállítását célozza az előttünk fekvő törvényjavaslat, amely a földgázellátás rendszerének reformjával, új versenypiaci környezet megteremtésével a szektor szabályozásának koncepcióját, alapvető szerkezeti átalakítását tartalmazza.
A piacnyitást lehetővé tevő szabályozási változások a jelenleg hatályos törvény módosításával nem végezhetőek el. Ezért indokolt egy egységes, koncepciójában is új törvény megalkotása, ahogy ez 2001-ben a villamosenergia-piacon is megtörtént.
Az előttünk fekvő, földgázellátásról szóló törvényjavaslat hosszú szakmai előkészítést követően került az Országgyűlés asztalára. A szakmai egyeztetés során minden piaci szereplőnek, fogyasztói érdekképviseletnek, a szabályozással érintett hatóságnak módjában állt véleményt kifejteni, és véleményének ütköztetéséből egy átgondolt, kiforrott törvényjavaslat tárgyalását kezdjük meg most. A kormány és a szocialista országgyűlési képviselőcsoport úgy gondolja, hogy bármilyen törvény csak valamennyi érintett véleményének ismeretében készíthető elő alaposan.
E bevezetés után tekintsük át, melyek a fő különbségek a jelenleg hatályos és az új szabályozás koncepciója között. Az érvényes törvény kizárólagosságot biztosít minden egyes piaci szereplő számára. Nem biztosítja a piaci folyamatok kellő átláthatóságát és a szabadpiachoz szükséges tarifákat, azaz a jelenlegi törvény nem biztosítja a piaci verseny feltételeit.
A liberalizált energiapiacon megváltozik az állam szerepe. Az állam azt a szabályrendszert határozza meg, amelyben a piac szereplői: vevők és eladók, illetve továbbra is a természetes monopóliummal rendelkező szállító- és elosztóvezeték-tulajdonosok együttműködnek. A természetes monopóliumot képző eszközök tulajdonosai által felszámítható szállítási, elosztási díjat továbbra is az állam határozza meg, míg a termékekkel, vagyis az árammal és a gázzal folytatott kereskedelem nem lesz monopólium. A termékek ára és az értékesítés egyéb kereskedelmi feltételei a vevők és eladók közötti tárgyaláson, versenyben alakulnak ki, ugyanúgy, mint bármely más termék esetében.
Az új gáztörvény célja: egységes versenyfeltételek kialakítása minden jelenlegi és jövőbeni piaci szereplő számára; diszkriminációmentes hozzáférés biztosítása a szállító- és elosztóvezetékekhez, valamint a tárolókhoz; a piaci szereplők átlátható működésének a kikényszerítése; az új piaci szereplők megjelenésének elősegítése; a fogyasztóvédelem erősítése; az ellátásbiztonság megőrzése; az állami kontrollt ellátó Magyar Energia Hivatal jogosítványainak bővítése.
A verseny feltételeinek megteremtése után a nagy földgázfogyasztók - tehát akik 500 köbméter/óra felett fogyasztanak - és minden villamos erőmű jogosulttá válnak ellátójuk megválasztására, szabadon dönthetik el, mely ellátótól milyen feltételekkel kívánnak földgázt vásárolni. Ezzel az összes fogyasztás mintegy 40-43 százalékát kitevő fogyasztói kör részére liberalizálttá válik a földgázpiac. A későbbiekben a versenypiac szélesítése folytatódik, további fogyasztók az EU gyakorlatának megfelelően válnak jogosulttá a versenypiacon történő beszerzésre.
Ha az EU döntéshozó szervei elfogadják a módosított irányelvet, 2007-től minden fogyasztó szabadon választhatja meg ellátóját, ugyanakkor a versenypiacra történő átlépés nem lesz kötelező. A feljogosított fogyasztók dönthetnek úgy is, hogy a régi rendszer keretében vásárolnak földgázt. A törvényjavaslat ugyanis a versenypiac létrehozása mellett újraszabályozva megtartja a jelenlegi ellátási rendszert. Ez lesz az úgynevezett közüzemi piac, a kisfogyasztók, elsősorban a lakosság földgázellátása a közüzemi piac keretében történik a jövőben is.
A közüzemi piacon továbbra is teljes körű állami szabályozás érvényesül, és a szolgáltatók ellátási felelősséggel tartoznak a fogyasztóknak. A versenypiacon a földgáz árát a piaci viszonyok alakítják majd, de a gáz szállításával, tárolásával és elosztásával kapcsolatos díjakat ott is az állam szabályozza.
A lakossági fogyasztók továbbra is közüzemi szerződés keretében vásárolhatnak földgázt, a lakossági gázárak továbbra is költségarányosak maradnak és hatósági árasok lesznek.
A versenypiac létrehozása és az árszabályozás terén az elmúlt években kialakult helyzet egyaránt megköveteli az árszabályozás újragondolását. Ennek alapelve, hogy a növekvő igények biztonságos kielégítését szolgáló gázforrások és a földgáz továbbításához szükséges kapacitások rendelkezésre állását az indokolt költségek megtérülése biztosítsa, és a lakosság ne kényszerüljön inflációt jelentősen meghaladó mértékű teherviselésre a fűtési számlák tekintetében. Ugyanakkor alapvető szempont, hogy a lakossági földgázárak megállapításánál figyelembe vegyük a lakossági jövedelmek alakulását is, tehát a gázárak növekedése az inflációhoz igazodjon. Ezt a hazai kitermelésű földgáz költségelőnyének a lakossági fogyasztókhoz történő eljuttatásával kívánjuk megvalósítani.
Képviselőcsoportunk álláspontja szerint a hazai kitermelésű földgáz költségelőnyét a lakossági fogyasztókhoz olyan technikával kell eljuttatni, amely egyszerű, automatikus, a fogyasztók számára teendőt, kötelezettséget nem ír elő, és minden közvetlenül vagy közvetve földgázzal, így távfűtéssel vagy vezetékes propán-bután gázzal fűtő háztartás számára megfelelő segítséget nyújt. A hazai kitermelésű földgáz költségelőnye lehetővé teszi, hogy a lakossági földgázár 1500 köbméter éves fogyasztásig a következő években legfeljebb 6 százalékkal emelkedjen, 1500-3000 köbméter fogyasztás között pedig legfeljebb 8 százalékkal emelkedjen.
Annyit szeretnék még ehhez hozzátenni, hogy e két szám, tehát az 1500-as és a 3000-es tömb lefedi a lakosság 90 százalékát. Az 1500 köbméteres tömb a lakosság 52 százalékának fogyasztását fedi le, tehát ez az átlagfogyasztás ma Magyarországon. A 3000 köbméter fogyasztás feletti részre a földgáz tényleges költsége érvényesül az árban. Ez azonban a lakosság legmagasabb jövedelmű, 6-8 százalékát érinti csupán.
Ígéretünk szerint ennek a sávos, a lakosság jövedelemviszonyait is figyelembe vevő tarifarendszernek az előnyeit a lakosság már az idei fűtési szezon kezdetétől, azaz 2003. október 1-jétől is érezheti. Ez azt jelenti, hogy a májusban elinduló 12 százalékos gázáremelés október 1-jétől csökkentésre kerül. Ez egy nagyon lényeges, tehát szemben azzal, amit ellenzéki képviselőtársaim az elmúlt másfél évben folyamatosan hangoztatnak, konkrétan gázárcsökkenés fog bekövetkezni október 1-jétől. Vagyis valahol a valós gázáremelés éves átlagban körülbelül 3,7-4,1 százalék között fog mozogni, és ahol a kedvezményt nem kapják meg, ott is csak alig 6 százalékkal fogja túllépni az árnövekedést, tehát infláció közeli lesz.
E célok biztosítása érdekében a képviselőcsoport olyan módosító javaslatot fog kidolgozni, amely a törvényjavaslatban szereplő technikai megoldásnál jobban illeszkedik a jogrendszerbe. Így a hazai kitermelésű földgáz költségelőnye teljes mértékben a lakossági földgázfogyasztás támogatására lesz fordítva, de nem keletkezhet az árszabályozási rendszer fenntartásához kapcsolódó többletköltség.
(10.50)
A lakossági földgázár fogyasztási támogatása és a lakossági terhek csökkentése mellett kiemelt jelentőségű számunkra a lakossági fogyasztók védelmének megfelelő biztosítása. A fogyasztóvédelem különösen érzékeny kérdés egy olyan területen, ahol számtalan kisfogyasztó alapvető szükségletét kell szolgáltatással kielégíteni, és ahol a szolgáltatók minden szempontból jelentős erőfölénnyel rendelkező nagyvállalatok. A földgázszektor ilyen. Itt a lakosság létszükségletének a kielégítéséről van szó, és a szolgáltatóknak olyan eszközük van a fogyasztóval szemben, az energiaszolgáltatás megvonásának a lehetősége, amely alapvető létfeltételét érinti.
A törvényjavaslat számos, a fogyasztók védelme szempontjából lényeges garanciális szabályt tartalmaz, például a mérés és elszámolás részletes szabályainak a kialakítása, a közüzemi szerződés tartalmának törvényben történő, garanciális jellegű meghatározása és a hatósági felügyelet fogyasztóvédelmi jogkörének megerősítése területén. Ugyanakkor a fogyasztóvédelmi társadalmi szervezetekkel történt konzultáció eredményeképpen úgy ítéljük meg, hogy a törvényjavaslat fogyasztóvédelmi szempontból továbbra is részletszabályok kidolgozásával még jobbá tehető.
A közszolgáltatási jelleg, a fogyasztóvédelem és a lakosság ellátásának garantálása mellett a törvényjavaslat másik fő vonulata a földgázpiaci monopóliumoknak a lebontása, a földgáz versenypiacának kialakítása és ennek megfelelően a szektor alapvető reformja. A törvényjavaslat megteremti az új piaci szereplők piacra lépésének lehetőségét, megnyitva ezzel a versenyt. A törvényjavaslat piacnyitással kapcsolatos rendelkezései átgondolt, szakmailag megalapozott szabályozási megoldásokat hordoznak, a gondos szakmai előkészítésnek és a piaci szereplőkkel folytatott eredményes egyeztetéseknek köszönhetően.
A piacnyitással kapcsolatos rendelkezések elfogadása az EU-jogharmonizációs kötelezettségeken kívül a magyar gazdaság versenyképessége és az egységes európai piachoz történő kapcsolódásunk miatt is érdekünk. Ugyanakkor a Szocialista Párt országgyűlési képviselőcsoportjának határozott véleménye az, hogy bizonyos részletszabályok további kidolgozása a vita során e területen is tovább javíthatja a törvényjavaslatot. Ilyen terület például a hosszú távú szerződésekből eredően a feljogosított fogyasztók kilépésével a közüzemi nagykereskedőnél, illetve a közüzemi szolgáltatónál megmaradó földgáz értékesítési lehetőségének további bővítése annak érdekében, hogy az átállás a versenypiacra minél zökkenőmentesebb legyen.
Ugyanebből a meggondolásból képviselőcsoportunk támogatni tud minden olyan megoldást, amely a piacnyitással kapcsolatos átállási költségek mérséklését célozza. Így például javasolni fogjuk, hogy ahol csak lehet, az egyes tevékenységek jogi szétválasztása helyett a számviteli szétválasztás követelménye érvényesüljön.
Az eddig elmondottakból egyértelműen látszik, milyen jelentős mértékű átalakulás zajlik le a törvény hatására a földgázszektorban. Az átalakulás zökkenőmentes lebonyolításának pedig legfontosabb garanciája a hatékony hatósági felügyeleti rendszer.
A Magyar Energia Hivatal feladat- és hatásköre tartalmában jelentősen átalakul az új, földgázellátásról szóló törvény hatására. Jelenleg kis számú földgázipari engedélyes tevékenykedik kizárólagos jogok alapján a magyar földgázpiacon. A törvény hatálybalépését követően a tevékenységek szétválasztása, a feljogosított fogyasztók szabadpiacra történő kilépése, az új piaci szereplők megjelenése olyan földgázpiacot fog eredményezni, ahol sokkal több szereplő részben piaci viszonyok között fog tevékenykedni. Ennek következtében a Magyar Energia Hivatal működésében a hangsúly az engedélyezési tevékenységről a piacfelügyeleti tevékenységre helyeződik át. Ez új feladatokat, új jogosítványokat és új hatósági megközelítést, új szerepfelfogást igényel. Ennek megfelelően szükségessé válik a törvényjavaslatban a Magyar Energia Hivatal jogállásának a felülvizsgálata és hatásköreinek a megerősítése.
Tisztelt Országgyűlés! A földgázellátásról szóló törvényjavaslatot a Szocialista Párt országgyűlési képviselőcsoportja kiemelkedő jelentőségű és magas szakmai színvonalú törvényjavaslatnak tartja. Természetesen a vita során megfogalmazódhat számos olyan módosító indítvány, amely még jobbá teszi a kihirdetendő törvényt. Kérem valamennyi képviselőtársamat, hogy támogassa a törvényjavaslat elfogadását, amely lehetővé teszi azt, hogy az egységes európai földgázpiac részeként új szakasz kezdődjön a gazdaság ezen szektorában is.
Köszönöm figyelmüket! (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi