HEGYI GYULA

Full text search

HEGYI GYULA
HEGYI GYULA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Gondolom, nem vagyok egyedül képviselőtársaim közül, akik szinte naponta különböző uniós fórumokon vesznek részt, ahol azt tapasztalom, hogy a legtöbb kérdés a mindennapi élettel, a családok, az egyének jövőjével, a bérrel, a szociális ellátással, a nyugdíjjal kapcsolatos. Noha jogilag minden magyar állampolgár vehet majd, mondjuk, repülőgépgyárat az Unióban a csatlakozás után, érthetően ez kevesebbeket foglalkoztat, mint azok a mindennapi gondok, amelyekkel szembesülni kell.
Ezzel kapcsolatban érdemes hangsúlyozni - mert talán nem elég szó esik erről -, hogy az Európai Unió nemcsak gazdasági és politikai egység, hanem szociális közösség is, olyan nemzetközi egység, amely a társadalmi igazságosságot és az esélyegyenlőségek növelését tekinti egyik legfontosabb feladatának. Az Európai Unió tagállamain belül a nemzeti össztermék 27 százalékát, tehát több mint egynegyedét költik szociális célokra. Összehasonlításképp érdemes megemlíteni, hogy ez az Egyesült Államokban ennek csak mintegy fele, másutt harmada, negyede, míg a világ számos országában gyakorlatilag egyáltalán nincs társadalombiztosítás vagy szociális gondoskodás.
Ami a nyugdíjakat illeti, ami mostanában a csatlakozás kapcsán többször szóba került: hangsúlyozni kell, hogy Magyarországon a nyugdíjtörvények nem fognak megváltozni, így változatlanul minimálisan a jelenlegi emelkedés ütemében nőni fognak a nyugdíjak, függetlenül attól, hogy Magyarország csatlakozik az Unióhoz vagy sem. Ugyanakkor azok miatt a jelentős fejlesztési összegek miatt, amelyek a következő években érkeznek az országba, az aktív dolgozók jövedelmei is nyilvánvalóan növekedni fognak, és ennek következtében az indexálás miatt a nyugdíjak is emelkedni fognak. A mai nyugdíjasokat már kevéssé érinti, de távlatosan az is jelentős előrelépés, hogy a jövőben bárki, aki legalább egy évet valamelyik európai uniós tagállamban dolgozik, az időarányosan abból az országból is kap nyugdíjat, akárhol tölti élete hátralévő részét.
Hangsúlyozni kell, hogy az Európai Unió más területen is alapvető céljának tekinti a szolidaritást és a jólét általános emelését. Ennek fő célja a modern szociális gondolkodásnak megfelelően a munka és a munkahelyteremtés. Az Európai Unió egyik legfontosabb támogatási alapja az Európai Szociális Alap, amelynek fő célja új munkahelyek teremtése szakképzés, átképzés segítségével. Amennyiben sikeresen zárul a csatlakozás, Magyarország a következő három esztendőben közel 200 milliárd forintnyi uniós támogatást kap erre, és a kormány feladata lesz annak a biztosítása, hogy ebből ne csak a fiatalok, hanem a középkorú, a munkanélküliség által leginkább veszélyeztetett ötvenes generáció számára is létesüljenek új munkahelyek.
Előrelépéssel számolhatunk a munkavédelem terén, a férfiak és nők esélyegyenlőségét az Unió - talán sokak által ismerten - nagyon komolyan veszi, és arra is figyelemmel kell lenni, hogy minden tizedik honfitársunk fogyatékkal él, és az Unión belül a szolidaritás elvéből következően az egyik legfontosabb érték éppen a fogyatékkal élő emberek helyzetének a javítása. 2004 nyarától egységes európai betegbiztosítási kártya lép életbe, amelyet minden magyar állampolgár meg fog kapni. Kezdetben ingyenes sürgősségi ellátást jelent a huszonnégy másik uniós tagállamban, a későbbiekben pedig - a tervek szerint - más kezelésekre is felhasználható lesz.
Persze nemcsak a közvetlen szociális célú támogatás szolgálja a jólét emelkedését, hiszen az elmaradott térségek felzárkóztatását szolgáló programokból is jut szociális célokra. Nem kell hosszan magyarázni, hogy a vasútépítés, a vidékfejlesztés, a környezetvédelmi beruházás munkahelyeket is jelent, a jólétet is növeli.
Az Európai Unió nem egy befejezett mű, az új tagállamok is formálják majdani arculatát. Mi mindenképpen olyan Európai Unióban vagyunk érdekeltek, amelyben jut pénz az elmaradott térségek felzárkóztatására, a szegények és a gazdagok közti esélyegyenlőség mérséklésére, magyarán: a szociális Európa további erősítésére. A Magyar Szocialista Párt mint az Európai Szocialisták Pártjának tagszervezete az Európai Unión belül is azért fog dolgozni, hogy a szociális Európa még nyilvánvalóbb legyen minden tagállam számára, és minden magyar állampolgárnak, ha csak szerényen is, ha évről évre emelkedően is, de jobb életviszonyai legyenek a csatlakozás után. Köszönöm a figyelmét, elnök úr. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi