BALLA GYÖRGY

Full text search

BALLA GYÖRGY
BALLA GYÖRGY (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Minden relatív, tisztelt képviselőtársaim. Kovács Tibor képviselő úr azt mondta, hogy nincsen jelentős gázáremelés Magyarországon. Relatív, képviselő úr, hogy mit tartunk, a 6, 8 és 12 százalékos áremelést egyébként jelentősnek tartjuk-e avagy sem, merthogy az világos, hogy a kormány mostani álláspontja szerint ebben az évben 6, 8 és 12 százalékos gázáremelés lesz Magyarországon.
Szalay államtitkár úrral egyetértek abban, hogy a képviselők ne riogassák az állampolgárokat, annál is inkább ne tegyék ezt, mert úgy látom, hogy megteszi ezt a kormány saját maga akkor, amikor dönt erről az áremelésről, és bejelenti azt is, hogy a következő években egyébként hasonló gyakorlatra készül. Ez több helyről elhangzott: elhangzott a gazdasági minisztertől és elhangzott a helyettes államtitkár úrtól is. Nincs itt szükség semmiféle riogatásra, az különben sem helyes. Ellenben annak az árpolitikának az átgondolására, amelyet jelenleg a kormány folytat, azt hiszem, szükség van. Mert az igaz ugyan, államtitkár úr, hogy nem lehet előre látni a világpiaci árakat, és sok olyan tényezőt nem lehet látni, ami valójában a földgáz árában mindenképpen szerepet játszik. De lehet tudni azt, hogy ez milyen terhet jelent a magyar családok számára, lehet tudni, hogy az Európai Unióhoz képest hányszoros: három-ötszörös súllyal szerepel ez a magyar családok fogyasztói kosarában, és egy kompenzációt igenis lehet kötni ehhez a súlyhoz is. Nem feltétlenül kell azt kimondani, hogy mi lehet az a legmagasabb költségvetési befizetés, tehát a hazai gáz ára és a világpiaci gázár közötti különbség, amit csak és kizárólag kompenzációra fordítunk, és semmi mást nem fordít a törvény szerint a kormány kompenzációra.
Ez egy megítélésbeli különbség: én azt gondolom, hogy a gázáremelést és a kompenzációt együttesen a magyar családok jövedelmi viszonyaihoz kell kötni, és nem a hazai termeléshez vagy a világpiaci árhoz kell kötni együttesen.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi