ARATÓ GERGELY

Full text search

ARATÓ GERGELY
ARATÓ GERGELY, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Az előttünk fekvő jelentés - mint ez a bizottsági előadók előterjesztéséből is kiderült -, egy olyan átfogó, az ifjúság helyzetét egészében áttekintő kormányzati munka, amely számunkra lehetőséget ad arra, hogy szót váltsunk az ifjúság helyzetéről, szót váltsunk azokról a tényekről, amelyek meghatározzák ezt a helyzetet, és lehetőséget ad arra, hogy értékeljük azt, hogy az a kormányzati tevékenység, amit az érintett 2001. évben végzett az adott kormányzat a fiatalok érdekében, mennyire volt eredményes.
Tisztelt Ház! A jelentés, tekintettel arra, hogy a kormányváltás idején készült, ebben a kérdésben kellően mértéktartó, és arra törekszik, hogy alapvetően csak a tényekről beszéljen a kormányzati tevékenység kapcsán, ami mindenképpen dicséretes, hiszen elkerülhetünk olyan politikai vitákat, amelyek talán most már inkább csak a történészekre tartoznak, és nem segítik azt, hogy kialakítsuk az álláspontunkat annak kapcsán, hogy mik a követendő lépések.
Maga a jelentés egyébként példája egy szakpolitika több cikluson keresztül ívelő egységének. Magának a határozati javaslatnak az elkészítéséről az Országgyűlés 1995-ben döntött, ezt a gyakorlatot némi megtorpanás és bizonytalankodás után folytatta az Orbán-kormány, és íme, elkészült most már az új jelentés is.
A jelentés kapcsán azt kell mondanunk ugyanakkor, hogy bizonyára most már szükség van arra ennyi idő után, hogy a jelentés szerkezetében némi változásra kerüljön sor. Úgy tűnik, a jelentésnek ez a formája nem alkalmas arra, hogy a tényeket és kormányzati intézkedéseket egymással egységben, hatásukban szemlélhessük. Át kéne gondolni azt, hogy a szigorú tárcaszemlélet helyett nem lenne-e jobb egyfajta egységes szemléletű, az adatokat és lépéseket egymás mellé rendelő jelentés elkészítésébe belefogni.
Ugyanakkor szeretném a szocialista frakció nevében is kifejezni köszönetünket azoknak az ifjúságkutatóknak, szakembereknek, szociológusoknak és a minisztérium munkatársainak, magának a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériumnak is, akik előkészítették és az Országgyűlés elé terjesztették ezt a jelentést.
Ez a jelentés egy szempontból speciális. A 2001. évről szól, ez az év pedig az Orbán-kormánynak szerencsére az utolsó teljes éve. Ez azt jelenti, hogy ezen a jelentésen lemérhető az, hogy az a kormány, amelyik magát olyan szívesen hirdette ifjúságbarátnak, amelyik olyan szívesen beszélt a fiatalokról, az mit tett valójában. Nézzük hát a tényeket! Erről beszéltek már képviselőtársaim, de néhányat nem árt feleleveníteni.
Kezdjük a demográfiai adatokkal. 2001-ben 10 élve születés jutott ezer lakosra. Ez az adat, tisztelt képviselőtársaim, 1995-ben és '96-ban, például a Bokros-csomag évében és az azt követő évben, amire önök olyan szívesen hivatkoznak, 11 élve születés volt. Igaz, volt a 2001-es adatnál alacsonyabb is, 1999-ben, az önök kormányzatának első évében. Úgy látszik, mindent meg lehet szokni, még a polgári kormányzatot is. Mindenesetre amikor önök arról fantáziálnak, hogy a polgári kormány családpolitikája milyen nagyszerű eredményeket ért el, akkor azt kell mondanunk, hogy a tények ezt nem igazolják. Tovább növekedett ebben az évben a házasságkötéskor az életkor, tovább növekedett az első gyermek vállalásának életkora is. A szociális helyzetről sokat elárul az, hogy 424 esetben volt szükség arra, hogy állami és önkormányzati eszközökkel nyújtsanak segítséget a családoknak.
Az egészségügyi helyzetről már beszélt a bizottság előadója, mégis hadd térjek ki én is néhány tényre. Például arra, hogy a 15-29 éves korosztály 43 százaléka dohányzik, a férfiak között ebből 24 százalék naponta több mint tíz szálat szív el. A nők esetében ez az arány 32 százalék a dohányzók esetében. Miközben önök szigorú büntető törvényekkel próbálták üldözni az önök által vélt rendkívül veszélyes kábítószer-fogyasztókat, úgy tűnik, hogy semmilyen hatékony lépésre nem voltak képesek a sokkal szélesebb társadalmi csoportot érintő dohányzás esetében.
Az oktatásról sokat beszéltünk. Csak megerősíteném azt, hogy jól látható módon az oktatási rendszer 2001-ben nem a társadalmi különbségek csökkentését, hanem ezek újratermelését és ennek növekedését szolgálta. Jól látható az, hogy a leginkább meghatározó, életesélyt meghatározó tényezőknél, a nyelvtudásnál, a számítógépes ismereteknél tovább folytatódott a társadalom szétszakadása. Tovább folytatódott az a gyakorlat, hogy a kistelepülésekről jövők, a szegényebb családból jövők sokkal rosszabb eséllyel kezdhetik el az életüket, mint más társaik.
A fiatalok bűncselekmények áldozatai és elkövetői egyaránt lehetnek. Arról, hogy az önök bűnmegelőzési politikája mennyire volt hatékony ebben az évben, sokat elárul az, hogy a megvádolt, tehát nemcsak egyszerűen rendőrségi eljárás alá fogott, hanem valóban bűncselekmény elkövetésével alaposan gyanúsítható fiatalok száma 25 százalékkal növekedett.
Az ifjúságpolitikának mintegy szimbóluma volt 2001-ben az ifjúsági törvény tervezetének vitája, majd ennek a teljesen alkalmatlan törvénytervezetnek a bukása.
Tisztelt Ház! 2001-ben az ifjúság helyzetét tehát a szétszakadás jellemezte nyertesekre és vesztesekre. Az jellemezte, hogy megjelent és megmaradt a sikeres fiatalok szűk rétege, kialakult egy olyan átlagos ifjúsági csoport, amelyik a fiatalok nagy részét tartalmazza, és amelyet hátrányok és hiányok jellemeznek. Végül kialakult egy 15-20 százalékos, véglegesen leszakadó csoport a fiatalok között, akiknek esélyük sincs arra, hogy eredményesen bekapcsolódhassanak a társadalom vérkeringésébe.
Tisztelt Ház! Hogyan jellemezhetjük hát a kormányzati politikát a 2001-es évben? Azt mondjuk, hogy ez a politika a nagyotmondás, a nagy ígéretek és a kicsi teljesítmény politikája. Ez a politika a jóra való restségnek a politikája, ez a politika arról számol be, hogy bár a kormány jól felismerte azt, hogy mik a legfontosabb problémák, nagyon-nagyon keveset tett ezeknek a megoldásáért.
Tisztelt Ház! A 2001-es jelentés nem arra való elsősorban, hogy valamilyen módon csak megismerjük belőle a fiatalok helyzetét. Tanulságos az, ha tanulmányozzuk a helyzetet, tanulságos az, ha tanulmányozzuk az előző kormányzat hibáit, hogy mi ne kövessük el ezeket újra. Azonban ez a jelentés akkor lesz valóban hasznos, és akkor lesz valóban olyan, ami segít a fiatalokon, ha erre olyan kormányzati politikát építünk, amely a fiatalok tömegeinek, a fiatalok helyzetének javítására képes.
Tisztelt Ház! Engedjék meg, hogy átengedjem a pulpitust Zuschlag János képviselőtársamnak, aki erről fog beszélni.
Köszönöm szépen a figyelmüket.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi