DR. BÓKA ISTVÁN

Full text search

DR. BÓKA ISTVÁN
DR. BÓKA ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az utóbbi időben olyan érzése támad az embernek, mintha nem ugyanabban az országban élnénk. A médiában az utóbbi napokban egyre több interjú jelent meg a kormány képviselője és különösen a belügyminiszter asszony részéről, amiből úgy tűnik, hogy a kormány maradéktalanul elégedett mindazzal, amit 2003-ban az önkormányzatokkal tett. Mi inkább úgy fogalmaznánk: amit az önkormányzatok ellen elkövetett. Azt mondja a belügyminiszter asszony, hogy teljesült az ígéret, a miniszterelnök tartotta ígéretét, hiszen új fejezet kezdődött el az önkormányzati kapcsolattartásban; folyamatos az önkormányzati érdekszövetségekkel történő egyeztetés; a 2003-as költségvetésben 29 százalékos növekmény van az önkormányzati költségvetések főösszegében; jóval több pénzt biztosított a 2003-as költségvetés az önkormányzatok számára, mint amennyi feladatot leosztott.
Tisztelt Ház! Jó tudni, az ígéretek maradéktalanul nem teljesültek. Úgy is mondhatnánk, hogy az ígéretek többsége az önkormányzatokkal kapcsolatban nem teljesült. Mik is voltak ezek az ígéretek, amely ígéretek, úgy látszik, csak az őszi önkormányzati választásokig voltak fontosak?
“Több pénzt az önkormányzatoknak, több pénzt az embereknek!” - szólt a szlogen. Ígérték, hogy minden új és minden többlet önkormányzati feladat ezt követően teljes mértékben, száz százalékban finanszírozásra kerül. Ígérték azt, hogy kétszer 50 milliárd forint, összesen 100 milliárd forint szabad rendeltetésű, helyben felhasználható pénzforrást juttatnak évente a települési önkormányzatok számára.
Ezzel szemben mi a helyzet, tisztelt Ház? A rendszerváltás óta az önkormányzatok talán a legnehezebb költségvetési évüket fogják átélni 2003-ban. A 2003-as költségvetési év a legnehezebb lesz valamennyiünk számára.
Kétségtelen tény - és ezzel nem érdemes vitatkozni -, hogy jóval több pénz érkezett az önkormányzati költségvetések bevételi oldalára.
(9.40)
Ezzel nem érdemes vitatkozni, ez tény. Azonban mi úgy látjuk, hogy jóval több a feladat, és jóval több az elvonás. Az 50 százalékos közalkalmazotti béremelés fedezete az önkormányzati költségvetésekben csak úgy van meg, hogy minden állami és szinte minden saját bevételt erre a célra koncentrálnak a települési önkormányzatok - többször mondtuk. A szocialisták ígérték az 50 százalékos béremelést, a települési önkormányzatok, a polgármesterek pedig azt saját bevételeik terhére is teljesítik. A folyamatosan emelkedő dologi költségek fedezetére nincs forrás, ráadásul a 2003. január 1-jétől hatályos adótörvények is kedvezőtlenül érintették a települési önkormányzatokat. A kétszer 50 milliárd, azaz összesen 100 milliárd forintnak nyoma sincs, sőt a cél- és címzett támogatások 2003-ra 2002-höz képest 1 milliárd forinttal csökkentek.
A helyzet elkeserítő, az eredmény nyomasztó; iskola-összevonások, iskolabezárások, óvoda-összevonások, közalkalmazotti és köztisztviselői leépítések. Vajon ezt ígérték-e a szocialisták? Az önkormányzatok gazdálkodási mozgástere sokkal szűkebb, mint 2002-ben vagy a polgári kormány idején bármikor volt. Azt ígérték-e a szocialisták, hogy az önkormányzatok kevesebb járdát, utat építhetnek? Azt ígérték-e, hogy kevesebbet fordíthatnak közterületeikre, parkjaikra? Azt ígérték-e, hogy kevesebbet fordíthatnak szociális kiadásokra? Az EU-csatlakozást megelőző évben, amikor a legerősebbnek kellene lenni az önkormányzati szektornak, akkor lesz a leggyengébb.
Tisztelt Ház! Száznyolcvan települési önkormányzat nyújtotta be az úgynevezett - csúnya szóval mondott - bérhikire igényét. Azért csak száznyolcvan, mert olyan feltételek kerültek meghatározásra, hogy a többi ilyen igényt nem tud benyújtani. A polgármesterek mondják, ez az alap felülről nyitott, alulról azonban zárt.
Tisztelt Ház! A kormány miért nem tesz valamit, miért nem gondolkodunk közösen az önkormányzati problémák megoldásán? Miért hisszük azt, hogy fontosabb homályos, ködös államreform-víziókkal foglalkozni, mint a települések valós gondjaival? Miért nem akar segíteni a kormány az önkormányzatokon? Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi