DR. VILÁGOSI GÁBOR

Full text search

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Határozatok Tárának pár nappal ezelőtti számában megjelent a 2044/2003. számú kormányhatározat, amely “Az országos közúthálózat fejlesztésének, fenntartásának és üzemeltetésének hosszú és középtávú feladatairól, valamint finanszírozásának egyes kérdéseiről” címet viseli.
Ebből jól látható, hogy a kormány jövő évekre szóló, tán legnagyobb vállalkozása a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésének programja. S mindez érthető, hiszen az autópályák és autóutak jelenlegihez képest sokkal bőségesebb kiépítésével a közlekedőknek időt lehet megtakarítani, biztonságot lehet nyújtani, a gazdasági fejlődéshez pedig esélyt lehet teremteni.
A kormányhatározatban jól látható, hogy a beruházások nemcsak Pannóniára, hanem egész Hunniára, tehát az ország keleti és északkeleti részére is kiterjednek, ily módon segítve a hátrányos helyzetű települések és térségek felzárkózását.
A kormányhatározatból jól kiérezhető a kormány azon szándéka, hogy kiszámíthatóságot, folyamatosságot és biztonságot teremtsen az autópályák építésében és finanszírozásában. Feltételezhetően ezért határozta meg a 2015-ig szóló program keretébe illesztve a 2006-ig évenként befejezendő, illetve megkezdendő autópálya- és autóút-építéseket, valamint nyilvánvalóan ugyanezért került konkrétan kijelölésre a további építésekhez szükséges előkészítési feladatok időrendi bontása is.
Tudjuk jól ugyanis, hogy ez utóbbiak, vagyis az előkészítési folyamatok fontossága azért rendkívüli, mert ahhoz, hogy egy kilométernyi sztráda elkészüljön, a döntéstől az átadásig legalább négy év előkészítő munka szükséges.
(9.30)
Az előttünk álló legfontosabb feladatokat a miniszterelnök úr által február 11-én itt, a parlamentben meghirdetett Európa-tervben jelölte ki a kormány. Azóta tudjuk, hogy a gyorsforgalmi közúthálózat fejlesztésének prioritása az M0-ás útgyűrű továbbépítésén kívül az, hogy 2006-ig Miskolc, Nyíregyháza, Debrecen, valamint Szeged autópályán elérhető legyen, három új Duna-híd - Budapesten az északi, a dunaújvárosi és a szekszárdi - átadásra kerüljön, továbbá Dunaújvárosig elkészüljön, illetve Pécs irányába is megkezdődjön az M6-os gyorsforgalmi út építése.
A 2044/2003-as kormányhatározatból jól kiolvasható, hogy ezen tervek valóra váltásához jelentős finanszírozási feladatok és kötelezettségek kapcsolódnak. Úgy gondolom, hogy a költségvetés jó helyre fordítja a közúthálózat fejlesztésére költött pénzeket, és erősen remélem, hogy a finanszírozásban segítségünkre lesz az Európai Unió és a magánberuházók pénze is.
Tudjuk, hogy a gazdasági fejlődés elképzelhetetlen az infrastruktúra fejlesztése nélkül. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy az infrastruktúrára fordított összegek multiplikátor hatásukat tekintve többszörösen eredményt hoznak a gazdaságnak.
Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy gondolom, hogy ez a program megérdemli valamennyiünk figyelmét és segítőkész együttműködését. Ezek lesznek azok az utak, amelyek ténylegesen és szimbolikusan is Európába vezetnek.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi