PÁL TIBOR

Full text search

PÁL TIBOR
PÁL TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ön a hozzászólásában azt mondta, hogy a kormány nem folytat párbeszédet az érdekszövetségekkel és a polgármesterekkel. Szeretném emlékeztetni két olyan találkozóra, amely ebben az évben volt, márpedig ez az önkormányzati választások utáni év. Az első az érdekszövetségekkel január 20-án tartott találkozó volt, a másik találkozó pedig február 27-én volt, ahol a polgármesterek és a jegyzők voltak együtt, találkozhattak a miniszterekkel, a minisztériumok képviselőivel és a miniszterelnök úrral.
Mindezek ellenére tényleg jó az, amikor közösen próbálunk gondolkodni az önkormányzatokról, az önkormányzatok működéséről, feladataikról. Ezért köszönöm is, hogy ön ezt napirend előtt szóvá tette. S minden alkalommal lehetőség van arra, hogy egy kicsit tovább tudjunk lépni azokon a problémákon, amiket ön úgy vet fel, hogy a 2003 az önkormányzatok legrosszabb éve.
Ahogy ön is mondta, ebben az évben körülbelül 30 százalékkal, 254 milliárd forinttal több pénzt kapnak az önkormányzatok, mint az előző években. Az a gazdálkodási trend, amit előhozott, nem ennek az évnek az eredménye, hanem az elmúlt tíz évé, és ebben egyet is értek önnel. Nem gondolom, hogy itt kormányzatokat kellene külön-külön kiemelni. Egy tízéves folyamatban halmozódott fel az a sok probléma, amelyekkel az önkormányzatoknak meg kell küzdeniük.
De azért hadd emeljek ki egy elemet, amit nagyon fontosnak tartok, a közalkalmazotti bérek rendezését. Az, hogy egy 50 százalékos átlagos béremelést sikerült végrehajtani a közalkalmazotti szférában az önkormányzatoknál, olyan lépés, ami azt jelzi, hogy az önkormányzatok számára a legnagyobb problémát sikerült rendezni. Valószínű, hogy a polgármestereknek - és önnek is - rengeteg ismeretük van arról, hogy minden év elején az önkormányzati költségvetések elfogadásánál hosszú éveken keresztül a legnagyobb vitát az váltotta ki, hogy a közalkalmazotti bérek milyen mértékben emelkedjenek. Egy kicsit megalázó is volt ez a vita, hiszen 6-8 százalék körüli emelésen vitatkoztak, és igen komoly érveket hoztak fel amellett, hogy több legyen van kevesebb, s néhány százalékos emelést már sikerként lehetett elkönyvelni. Történelmi helyzet van az önkormányzatok esetében, ugyanis az ez évi költségvetésnél a legnagyobb alkalmazotti kör - a közalkalmazottak - esetében ez a vita elkerülhető volt, sőt olyan béreket lehetett biztosítani a számukra, amely megfelel az európai uniós béreknek.
Mit is eredményez ez? Egyrészt azt fogja eredményezni, hogy azok a szakemberek, akik megfelelő tudással, kreativitással, újítási szándékkal rendelkeznek, és eddig nem a közalkalmazotti szférában dolgoztak, mert nem volt megfelelő fizetésük, visszajönnek a közalkalmazotti szférába, és a saját gyermekeinket, unokáinkat, a fiatalokat fogják felkészült szakemberek tanítani, nevelni, sőt felkészült szociális munkások vagy a kórházakban felkészült nővérek fogják ellátni azt a feladatot, ami nagyon fontos, és megfelelő szakmai színvonal lesz. Nagyon komolyan gondolom, hogy ez a fajta és egy ilyen minőségű szolgáltatás az önkormányzatok életében előrelépést jelent.
Ha ön azt kérdezi, hogy milyen fejlesztés történik az önkormányzatoknál, akkor azt tudom mondani, hogy nagyon komoly, a humán erőforrásban való fejlesztés történt ebben az évben. Ilyen mértékű fejlesztés az önkormányzatoknál a humán erőforrás területén eddig még nem történt. Az ebbe a szférába való befektetés persze nem olyan hamar térül meg, mint egy járdaépítés, amit azonnal lehet látni, hanem ez hosszú távú gondolkodást igényel. Én ehhez a hosszú távú gondolkodáshoz kérem az ön és a másik oldalon ülő képviselőtársaim segítségét és támogatását, hiszen kétségtelenül sokkal jobban el lehet adni egy járdaépítést, mint azt, hogy egy igen komoly béremeléssel, az uniós bérekhez való csatlakozással, az azokhoz való felemeléssel a humán erőforrásba fektettünk nagyon komoly támogatást azzal az 50 százalékos közalkalmazotti bérfejlesztéssel, amit ebben az évben minden közalkalmazott átlagosan megkapott. Ehhez a humánerőforrás-gazdálkodáshoz kérem az önök támogatását.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi