SZALAY GÁBOR

Full text search

SZALAY GÁBOR
SZALAY GÁBOR gazdasági és közlekedési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Képviselő úr! Az ön által említett konkrét példák kiválóan érzékeltetik, hogy milyen anomáliákhoz és aránytalanságokhoz vezethet egy kellően át nem gondolt, a szubjektivitásnak és imitt-amott bizony a politikai megfontolásoknak is teret, néha tág teret adó pályázati rendszer működése.
Éppen ezért a kormány és természetesen a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium is szakított ezzel a jogosan kifogásolható korábbi gyakorlattal; az új pályázati rendszer legfontosabb jellemzői ugyanis mostantól az átláthatóság, az elbírálás objektivitásának növelése, a döntéshozatal gyorsítása és a projektek eredményességére vonatkozó ellenőrzési lehetőség megteremtése.
A fő cél egy Európai Unió-konform pályázati rendszer létrehozása volt, amely az Európai Unióhoz történő csatlakozást követően alkalmassá válik a projekteknek a strukturális alapok forrásaiból való támogatására is. A pályázati célkitűzések megvalósítása egyúttal garancia arra, hogy nem ismétlődhetnek meg olyan támogatási döntések, mint amelyeket itt most az ön felszólalásában nagy számmal hallottunk.
A képviselő úr által felsorolt példák is azt mutatják, hogy a pályázók sem jártak el minden szempontból kellő körültekintéssel a tervezés során, és nem biztosították a szükséges forrásokat az új létesítmények működéséhez. Hiszen jól tudjuk, hogy bármilyen beruházásról van is szó, annak nemcsak tőkeköltsége, nemcsak beruházási költsége, de nagyon is lényeges üzemviteli költsége is van.
Másrészt arra világít rá mindaz, amit ön elmondott, hogy nem írtak ki olyan pályázatokat, amelyek már meglévő létesítmények hasznosítását, felújítását tennék lehetővé. A meglévő értékek megóvása, kihasználása, biztonságos üzemeltetése érdekében valóban indokolt lenne, hogy rendelkezésre álljon egy elkülönített keret, amelyből pályázati úton támogatás igényelhető.
A képviselő úr által említett gazdálkodó szervezetek mellett egészségügyi és kulturális létesítményeket is hallottunk megnevezni azok sorában, amelyek rekonstrukciója nem fejeződött be, és ezért igényelnek támogatást. Ezek a példák arra utalnak, hogy célszerű az érdekelt tárcák bevonásával együtt egy összehangolt pályázati és finanszírozási rendszer létrehozása. Köszönjük a konkrét javaslatokat, amelyeket igyekszünk a különböző pályázatok és programok támogatási lehetőségei közé beilleszthetővé tenni.
Az ez évi pályázati felhívásokat azonban február folyamán már meghirdettük, legalábbis a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, és a célelőirányzatok forrásának felosztása is megtörtént. Ezért aztán az idei évben, meg kell mondjam, tisztelt képviselő úr, már nincs reális lehetőség új pályázat meghirdetésére, hiszen a rendelkezésünkre álló pénzt teljes egészében kiosztottuk a pályázati célok között; legközelebb a következő évi pályázati keretek kialakításakor tudjuk mérlegelni azokat a szempontokat, amelyeket képviselő úr felvetett. Arra azonban addig is határozott ígéretet tudok tenni, hogy nem támogatjuk a presztízsberuházásokat, hanem csak azokat, amelyek gazdaságilag megalapozottak, és eredményességük egyértelműen ellenőrizhető és számon kérhető.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi