VARGA LÁSZLÓ

Full text search

VARGA LÁSZLÓ
VARGA LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Ezek a hetek a pályázatok meghirdetésének időszaka. A központi forrásokért folytatott verseny sikere a képviselői munka eredményességének fontos mércéje. Térségenként jól kitapintható periódusok vannak, amikor az ország egy-egy területe alaposan meglódul, irigyeltté válik, hogy aztán egy felzárkóztató szakasszal mások kerüljenek kedvezményezett helyzetbe. Kivétel persze, ha a felzárkózásnak, a kiegyenlítésnek tartósan van létjogosultsága mutatószámaiban hátrébb lévő térségekben.
Szűkebb hazám, Zala az elmúlt négy esztendő egyik sikeresen szereplő térsége. Ebben a ciklusban valósultak meg a '94-98 között indított nagy PHARE-programok, hulladéklerakók, elkerülő utak, szlovén vasút, amelyek önmagukban is milliárdos léptékű fejlesztések voltak. Aztán az átlag feletti reprezentáltságunk a kormányzatban és az itt szokásos, szülőföldnek szóló megkülönböztetés valóban megtetézte térségünk mutatószámait. Vagyok annyira lokálpatrióta magam is, hogy őszintén örüljek megyénk ilyenfajta gazdagodásának, de sokunk kijózanodását okozta, amikor a végbement fejlesztések eredményeit, a térségre gyakorolt tényleges hatását megvizsgálhattuk.
Néha szomorúan, gyakrabban felháborodva azt láttuk, hogy a magamutogatás, a presztízsberuházások mellett a szülőfalu, a családi vállalkozás, a jó barátok felé és a saját pincéhez vezető út kiépítése is jól elfért, alkalmanként megbújt a valóban látványos fejlesztések közt. Így kapott a miniszter szülőfaluja új bekötőutat, nemzetközi vasúti megállóhelyet, több százmillióért szennyvízvezetéket, amelyet az itt élő néhány család meg is érdemelt az elmúlt évtizedek mellőzöttsége után. De mára világosan látszik, hogy a 200 millióba kerülő fejlesztés működési költségeiből a lakossági befizetés a szennyvízátemelők áramfelvételének költségeit sem fedezi.
(Az elnöki széket dr. Szájer József, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Ugyanez az érdekcsoport járta ki a térség másik víztisztítójának kimagasló támogatását, ahol - nesze neked, szükségesség! - még a próbaüzem indításához szükséges mennyiségű szennyvíz sem keletkezik. Építik mindezt azért, hogy a sosemvolt termálberuházás finanszírozóját kész csatornahálózat várja. Mindeközben Teskánd, Gellénháza, Söjtör és más Zala-parti települések várják igényeik sorolását, hogy ez a jótétemény náluk valóban szükséges módon megvalósulhasson.
A presztízsberuházások sorában itt van Közép-Európa legnagyobb akvaparkja; ez a csoda, amely ha nem kap újabb százmilliókat vagy inkább milliárdokat, másik pénzfaló automataként lesz az emlékműve egy elhibázott fejlesztési politikának.
Stadion kell a győzelemhez, az országban 38 helyen többször lerakott alapkövekkel, ígéretes, számítógépes víziókkal - hogy aztán a feléből ne legyen semmi, a többi pedig, földre hozott álmokkal, csak részben valósuljon meg. A nálunk beígért 720 millióhoz további 400-at adott az új kormányzat; a lila álom - pedig kék-fehérek vagyunk - még így sem lesz befejezhető, hacsak valami csoda végre nem történik.
Aztán egy valóban szép, túlzás nélkül amerikai álom: egy világszínvonalú, komplett fürdő Kehidakustányban. Zala megye területfejlesztési tanácsának egyéves támogatási keretszámát meghaladó, 790 millió forintos vissza nem térítendő támogatás, egy jól működő, út- és mélyépítéssel foglalkozó sikeres cég, amely baráti érzületű a Fidesz-kormányzattal - látszólag sikertörténet. Az is, ha a prognosztizált vendégkör megérkezik, ha az országszerte indított hatalmas termálprogram felelős számításokra, tudatos fejlesztésre, s nem újra csak a klientúra építésére alapozott volna.
Ma egy egész térség reménye és felelőssége, hogy életben maradjon, ez is, de társai, szerte Zalában, az országban, amelyek egy felpumpált, sosem volt vendégkörre építettek sokmilliárdos fejlesztéseket. Mindeközben a visszajáró vendégek tömegeit kiszolgáló Zalakaros, a világon egyedüli attraktivitásokkal rendelkező Hévíz morzsákat vagy semmit sem kapott jövőt építő elképzeléseihez. Nem volt egyetlen központi pénzalap, amely a legcsekélyebb összeggel is támogatta volna a kitörésünk döntő feltételét jelentő sármelléki repülőtér felújítását, a megyei kórház, színház félbemaradt rekonstrukcióját.
Képviselőtársaim! Riasztó gyűjtemény egyetlen megye megvalósított gyakorlatából. Tegyünk meg mindent azért, hogy a vidék fejlesztése ne egyéni érdekek és presztízsberuházások láncolata legyen! (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Ne engedjük sem a hatalom birtokosaként, sem szakmai szervezetek önbecsüléséből, hogy a szűkös források értelmetlen, öncélú beruházásokra forgácsolódjanak! Ahol csak lehet, csökkentsük a károkat! Tanuljunk az előző ciklus hibáiból!
Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi