DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS

Full text search

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS
DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A kormányprogram, illetve a miniszterelnöknek a magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségek országos önkormányzataival egyeztetett cselekvési programja tartalmazza a kisebbségekre vonatkozó joganyag korszerűsítésének indokoltságát. Erre tekintettel a kormány örömmel üdvözli az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság e tárgykörben tett önálló bizottsági indítványát, amely kezdeményezte a kisebbségeket érintő jogszabályok felülvizsgálatát.
A nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló 1993. évi LXXVII. törvény többek között azt a jogpolitikai célt hordozta, hogy a formálódó demokratikus intézményrendszer a kisebbségi önkormányzatokkal kiegészülhessen, és ennek eredményeként a helyi, valamint országos szinten megválasztott kisebbségi önkormányzatok működésüket megkezdhessék. A törvény az említett intézményrendszer létrehozására helyezte a hangsúlyt, és erre tekintettel háttérbe szorult a működés feltételeinek részletes kimunkálása.
Az elmúlt időszakban több kísérlet történt a törvény módosítására, a bizottsági indítványban szerepelő 2001-es módosításon túlmenően meg kell említeni még az 1997. évi módosítást is.
A lezajlott kisebbségi önkormányzati választások, az ezzel kapcsolatban megjelent negatív jelenségek, az úgynevezett etnobiznisz szintén indokolják a kisebbségi választási joganyag áttekintését és újraszabályozását.
A fentiekre tekintettel a kormány az elmúlt év őszén már megkezdte a párbeszédet a módosítás irányáról a kisebbségek országos önkormányzataival.
(20.40)
Az országgyűlési határozattervezetben foglaltak tartalmával egyetértünk, azonban a határozattervezettel kapcsolatban kisebb pontosításokat tartunk indokoltnak. Ennek keretében módosítani szükséges a határozattervezet 1. pontjában a “kisebbségeket érintő jogszabályok” szövegrészt. Álláspontunk szerint a határozatban konkrétan meg kell jelölni azokat a jogszabályokat, amelyek módosítását indokolt elvégezni. E módosítás nélkül a feladat parttalan, amely akadályozhatja annak végrehajtását. Erre tekintettel az országgyűlési határozatban indokolt előírni a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló 1993. évi LXXVII. törvény módosítását, a kisebbségi önkormányzati választásra vonatkozó anyagi jogi szabályok megalkotását és a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény szükséges módosítását.
A képviselő úr által elmondottakkal szemben nem tartjuk indokoltnak a határozatban a konkrét határidő megjelenítését, hiszen a kisebbségi joganyag széles körű egyeztetést igényel. Ez nagyon aprólékos munka. Ennek határidőhöz kötése inkább megnehezíti a feladat teljesítése érdekében a konszenzusos jogszabály-előkészítést, mint megkönnyítené. Ezen túlmenően az újonnan választott kisebbségi országos önkormányzatok csak ez év májusában tudják megkezdeni az érdemi munkát. Álláspontunk szerint a hangsúly a felülvizsgálat szükségességén van, nem annak határidőhöz kötése a leglényesebb szempont.
Figyelmet érdemel, hogy a határozattervezet 3. pontja, amely a bizottságnak a munkafolyamat figyelemmel kísérését írja elő, megfelelő garanciát ad arra, hogy a feladat időben kerülhessen az Országgyűlés elé, amit egyébként mi is fontosnak tartunk természetesen. Tehát semmiképpen nem az időhúzás szándéka miatt említettem az iménti szempontot.
Pontosítani javasoljuk a határozattervezet 2. pontját is, annak érdekében, hogy az egyeztetésbe bevonandók köre összhangba kerüljön a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló törvény 38. §-a (1) bekezdésének a) pontjában előírtakkal, amely szerint a kisebbségeket érintő jogszabályokat az országos kisebbségi önkormányzatokkal kell véleményeztetni.
A hivatkozott módosításokkal a kormány támogatni fogja az országgyűlési határozati tervezetben foglaltak megvalósítását. Még egyszer szeretném hangsúlyozni: véleményünk szerint itt kisebb jelentőségű, inkább pontosító változtatásokról van szó, nem pedig érdemi változtatásról. Érdemét tekintve a javaslattal egyetértünk.
Köszönöm szépen a figyelmet.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi