GUSZTOS PÉTER

Full text search

GUSZTOS PÉTER
GUSZTOS PÉTER (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A Szabad Demokraták Szövetségének országgyűlési képviselőcsoportja támogatja mind a bizottság által készített országgyűlési határozati javaslat tervezetét, mind pedig az államtitkár úr által elmondott, a kormány részéről megfogalmazott módosító javaslatokat.
Hadd kezdjem azzal, hogy aki követi a magyar politika és azon belül e kérdés alakulását az elmúlt években, az tudja, hogy itt egy régi és meglehetősen speciális, sajátos kérdésről van szó. Egy olyan régi ügyről, amely közös adóssága, közös felelőssége a magyar politikai elitnek, és amelyben bizony-bizony az elmúlt években a magyar politikai elit együttesen, közösen többször is leszerepelt. Vannak olyan ügyek a politika porondján visszatérő módon, amelyek számos elkötelezett képviselőt mozgósítanak a parlament különböző frakcióiban, amelyek mögé szakbizottságok állnak olykor teljes egyetértésben, mégis valahogy nem történik ezekben semmi. Nagyon fontosak ezek az ügyek, valamennyien elkötelezett képviselőként, illetve szakbizottságokként, a képviselők, a bizottságok kinyilvánítjuk, kinyilvánítják szándékukat arra, hogy ezekben az ügyekben fontos előrelépések történjenek, aztán valahogy az élet, a politika, a túl sok érdek ütközése azt a helyzetet eredményezi, hogy nem történik előrelépés. Ez is egy ilyen ügy, a határozati javaslat indoklása gyakorlatilag részletesen feleleveníti ezt a történetet. Szászfalvi elnök úr ezt ismertette, ezért erre nem kívánok részletesen kitérni.
Az országgyűlési határozati javaslat indoklásában leírtakkal messzemenőkig egyetért a szabad demokraták frakciója. Elodázhatatlannak tartjuk azt, hogy az Országgyűlés, ha mást nem, egy ilyen szimbolikus gesztussal arra sarkallja a kormányt és erről tájékoztassa a magyar közvéleményt, hogy fontosnak tartja ezen jogszabályok megváltoztatását. Az országgyűlési határozati javaslat, akár van benne határidő, akár nem, meglehetősen sajátos műfaj. A lényeg valóban az lenne, hogy a kormány a megfelelő időben - értem ez alatt a parlamenti ciklus első felét - olyan állapotba juttassa ezeket a tervezett módosításokat, hogy minél hamarabb meginduljon a parlamentben a valódi törvénymódosításokról a valódi vita. Hiszen országgyűlési határozatot hozhatunk, tehetünk bele határidőt, hozhatunk úgy is, hogy nincs benne határidő, ha a kormány nem akarja ezt és aztán az Országgyűlés pártjai nem képesek megegyezni ezekben az ügyekben - olykor minősített többséggel elfogadott jogszabályokról van szó -, akkor újra eltelik egy ciklus úgy, hogy nem lesz ebben változás.
Ami a módosító javaslatokat illeti, a jogszabályok megnevezésével, azt gondolom, az államtitkár úr indoklásával egyetérthetünk valamennyien, ebben nem lehet nagy vita köztünk. Az ügyet elősegíti, nem pedig hátráltatja, ha pontosan megnevezzük azokat a jogszabályokat, amelyeknek a módosítását szükségesnek tartja a tisztelt Ház.
Ami pedig a határidőt illeti, azt gondolom, amit az előbb is elmondtam: ha a kormány és a parlament pártjai akarják ezeket a változtatásokat, amelyekről mostanában sokan sokat beszélünk, hogy milyen fontosak, akkor ezek a változások akkor is be fognak következni ebben a parlamenti ciklusban, ha ebben az országgyűlési határozati javaslatban nem szerepel ez a határidő. Ha pedig akár a kormány, akár a parlamenti pártok közötti működésben olyan érdekellentét lesz, amely ezt nem teszi lehetővé, akkor hiába van benne a határidő az országgyűlési határozati javaslatban.
Végezetül annak a véleményemnek, és azt gondolom, mondhatom nyugodtan, hogy valamennyi szabad demokrata képviselő véleményének szeretnék hangot adni, hogy nagyon fontos, hogy valóban a ciklus első felében érdemben elinduljon ez a folyamat, hiszen láttuk már a példákat, mi történik ezekkel a módosító javaslatokkal a politikai ciklusok második felében, konkrétan a választásokhoz közeledve. Ugyan közhely ez a mondat, el szoktuk ilyenkor mondani, de higgyék el nekem valamennyien, akik itt helyet foglalnak ebben a teremben, valamennyi szabad demokrata képviselő meggyőződése, hogy valóban közös adósságunk és közös felelősségünk ezen módosításoknak az átvezetése ezeken a jogszabályokon, és a magunk részéről mindent el fogunk követni (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) e változtatások megtörténtéért és sikeréért.
Köszönöm szépen.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi