DR. NÉMETH IMRE

Full text search

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Megértem, képviselő úr, hogy szégyelli a két-három évvel ezelőtt történteket (Derültség az MSZP soraiban.), én természetesen nem kívánom ezeket citálni. (Taps az MSZP soraiban. - Közbeszólás a Fidesz soraiból.) Megnyugtathatom, hogy a géptámogatások tekintetében nem fog változni a helyzet: a 2003-as támogatási rendszer már az áthangolás jegyében született meg. Ennek megfelelően úgy gondolom, hogy azért lett pályázatos a támogatás, hogy az európai uniós időszakban is követett gyakorlatot már most megtapasztalhassák a gazdálkodók.
Tehát nem kell félni attól, hogy a csatlakozást követően nem lesz géptámogatás, legfeljebb azt más alapból fogják megkapni a gazdálkodók, és természetesen pályázatos úton. Ennek érdekében készült a nemzeti fejlesztési terv, s ennek érdekében az agrár- és vidékfejlesztési operatív program, amely a mezőgazdaság műszaki lemaradásának behozását, a felzárkóztatást kiemelt programként kezeli.
Úgy gondolom, hogy a Medgyessy-kormány a tavalyi év második felében is és az idei évben is tanújelét adta ebbéli szándékának, hiszen tavaly az önök által tervezett 18 milliárd forint helyett 26 milliárd forintot fizettünk ki gépbeszerzések támogatására, ami azt jelentette, hogy az elmúlt tíz évben nem volt még egy olyan esztendő, amikor 100 milliárd forint fölötti gépberuházás történt. Az idei évben, a tavalyi tervszámhoz képest, ismét csak 30 százalékkal többet biztosítunk erre, bár a pályázatos rendszer lehetővé teszi azt, hogy szakmai szempontokat is érvényesítsünk, így a közösségi szervezetek felépítéséhez, infrastruktúrájának a bővítéséhez, tejszövetkezetek létrehozásához szeretnénk kiemelt támogatásokat adni, éppen azért, hogy az agrárium leggyengébb láncszemét erősítsük.
Az utolsó kérdésére, hogy a körülbelül hatvan-hetvenféle jogcím közül melyek azok a támogatások, amelyek fennmaradnak, és melyek azok, amelyek nem, az idő rövidsége miatt sajnos nem tudok most válaszolni.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi