GUSZTOS PÉTER

Full text search

GUSZTOS PÉTER
GUSZTOS PÉTER (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A hét végén az ország különböző pontjairól összegyűlt roma elektorok megválasztották az Országos Cigány Önkormányzatot. A majd' 4600 elektor közül több mint 61 százaléknyian regisztráltatták magukat, így a másfél hónappal ezelőtt megtartott gyűléssel ellentétben nem merült fel jogi probléma a kisebbségi önkormányzat megválasztása során. A másfél hónappal ezelőtti helyzettel ellentétben nyugodt hangulatban, békésen sikerült megválasztani a legnagyobb lélekszámú hazai kisebbség önkormányzatát.
Sokan messziről utaztak, sokan nagyon korán keltek közülük ezért. Különböző politikai alakulatokhoz tartozó cigány származású honfitársaink voltak majdnem egy napon keresztül összezárva. Mindezek ellenére, minden nehézség ellenére megtették azt, amiért összegyűltek: megválasztották önkormányzatukat. Ez örömteli hír, hiszen ha nem sikerült volna, az ország legnagyobb lélekszámú kisebbségének négy évig nem lett volna választott országos önkormányzata.
Másfél hónappal ezelőtt a magyar közvélemény egy része alig leplezett kárörömmel figyelte a botrányba fulladó gyűlést. Sokan mondták, sokan gondolták: na, tessék, egymás között sem mennek semmire, csak veszekedni tudnak. A mostani hírt hallva ők is csak annyit tudnak mondani, amit saját magam is, hogy a magyar roma közélet, a magyar roma politika meghatározó szervezetei és annak vezetői és nem utolsósorban a roma elektorok ezrei példásra vizsgáztak felelősségtudatból és a demokráciára való érettségből, hiszen a volt elnök a hírek szerint kijelentette, hogy részt kíván venni az új önkormányzat munkájában, a választáson győztes koalíció meghatározó embere pedig kijelentette, hogy nem készülnek boszorkányüldözésre. Vagyis mindannyian tudták, mikor jött el annak az ideje, amikor az összefogást kell választaniuk, amikor háttérbe kell szorítani korábbi ellentéteiket.
Legyen szabad emlékeztetnem a tisztelt Házat és a munkánkat figyelő választópolgárokat a honi roma politika egyik legsúlyosabb tehertételére, amely nem más volt, mint az, hogy a Kádár-rendszer nyíltan is kimondta: célja az induló roma önszerveződések megosztása és szembefordítása. És ez a gyakorlat a rendszerváltás után sem szűnt meg. Félreértés ne essék: nem gondolom, hogy a hazai romáknak minden ügyben egységesnek kellene lenniük, természetes dolog, hogy a cigányok között is vannak jobb- és baloldaliak, és - adja isten - liberálisok is. Csak azt az örömömet szeretném kifejezni, hogy a sorsdöntő pillanatban ők tudták, mi a legfontosabb.
(13.30)
Valamennyien tudtak a legfontosabb dologra figyelni, félretenni korábbi ellentéteiket - és így létrejöhetett az önkormányzat. Nem is akárhogyan, hiszen abban a különböző irányzatok képviselői egyaránt helyet kaptak, ez pedig a demokrácia alapkérdése.
Tisztelt Képviselőtársaim! Meggyőződésem szerint nekünk is képesnek kell lennünk arra, amire most a romapolitika meghatározó vezetői, szereplői képesek voltak. Konkrétan arra gondolok, hogy nem téveszthetjük szem elől: ez az ügy fontosabb a napi pártpolitikai csatáknál, melyeknek megvívása egyébként természetes kötelességünk. A romák integrációja közös ügyünk, alapvető nemzeti ügy, mondhatjuk: államcél, mondhatjuk: minden magát demokratának tartó ember közös ügye. Természetesen nem ez az egyetlen ilyen ügy. Sok ilyen ügy van, de ez is az, vitathatatlanul.
Ebben a Házban több roma származású képviselő ül, és ez nagyon jó dolog. Nem ugyanazokban a frakciókban ülnek. Ez természetes és szintén örömteli dolog. E Ház valamennyi frakciójában ülnek rajtuk kívül is a cigányság felemelkedésének, integrációjának elkötelezett hívei. Szégyenteljes lenne, ha ez nem lenne így. A magyar társadalom valóságos tetteket és intézkedéseket akar látni a magyar romák ügyében. A köztársaság Országgyűlésében párthovatartozástól függetlenül valamennyiünknek tudnunk kell, hogy a cigányság társadalmi, szociális integrációjának erősítése, elősegítése mindannyiunk közös politikai, és nemcsak politikai, hanem morális felelőssége is. A szabad demokrata frakció bízik abban, hogy a magyar nemzet haladó politikai erői képesek ennek belátására. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az SZDSZ padsoraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi