KOVÁCS LÁSZLÓ

Full text search

KOVÁCS LÁSZLÓ
KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! (Dr. Dávid Ibolya felé fordulva:) Tisztelt Elnök Asszony! Képviselő Asszony! Nagyon örülök, hogy a Magyar Demokrata Fórum nevében ön itt, a parlament előtt is megerősítette - ami iránt egyébként, meg kell mondjam, nem volt kétségem és nem volt kétségünk, hiszen figyelemmel kísérjük a Demokrata Fórum állásfoglalásait, vezető politikusainak megnyilatkozásait, a négypárti kampányban való részvételét -, hogy valóban Magyarország európai uniós csatlakozásának hívei.
Ez rendkívül fontos dolog, mert meggyőződésem szerint - és ebben is biztos egyetértünk - nem a mindenkori kormány csatlakozik, nem a mindenkori parlament az adott arányokkal: az ország csatlakozik, a magyar nép, a magyar nemzet csatlakozik, és ez a csatlakozás az utánunk következő generációk életére, Magyarország, a magyar nemzet jövőjére évtizedeken vagy talán évszázadokon keresztül is hatni fog. Indokolt tehát az összefogás fontosságáról szólni, indokolt arról beszélni, hogy milyen Magyarországot is akarunk.
Természetesen azért vannak a pártok, hogy ne ugyanúgy képzeljék el Magyarország jövőjét, Magyarország sorsát, de alapkérdésekben fontos az egyetértés, és az első, azt hiszem, amiben egyet kell értenünk - és meggyőződésem szerint a most hallottak is ezt erősítik, egyet is értünk -, hogy európai uniós tagállamként működő Magyarországot akarunk. Ezen belül természetesen nagyon sokféle kérdésben lehetnek vitáink és vannak is vitáink, és ez így van jól, mert a vitákban jön létre a legjobb megoldás.
Abban is egyet tudunk érteni, hogy a nemzeti érdekek képviselete elengedhetetlen. Természetesen látjuk, amióta Magyarországon többpárti parlamentáris demokrácia létezik, hogy a nemzeti érdekek értelmezése nem esik egybe, és ez is természetes dolog; ki így, ki úgy látja a nemzeti érdekeket, ki így, ki úgy látja az adott érdekeken belül is a prioritásokat, a fontossági vagy éppen sürgősségi sorrendet.
És természetes az is - ez is a parlamenti demokrácia lényege -, hogy van kormány és van ellenzék, és az ellenzéknek az a dolga, hogy figyelemmel kísérje és minden szükséges ponton bírálja a kormány politikáját. Csak egyet nem tehet meg: nem várhatja azt a kormánytól, hogy az ellenzék programját hajtsa végre, és nem szabhatja ezt feltételként, legyen szó alkotmánymódosításról vagy legyen szó a NATO-beli kötelezettségeink teljesítéséről; nem szabhatja feltételként, hogy a kormány az ő programját, az ellenzék programját hajtsa végre, hiszen akkor a kormány a rá szavazó többség bizalmát vesztené el, játszaná el, hiszen a választási arányok pontosan mutatják, hogy melyik politikai erő, melyik program, melyik értékrend kapta meg a választók többségének a bizalmát.
(13.20)
Most, ebben az időszakban, azt hiszem, valamennyiünk közös érdeke az, hogy a népszavazás eredményes legyen, hogy minél magasabb legyen a részvétel, és minél magasabb legyen az igen szavazatok aránya, mert ettől függ, hogy emelt fővel vagy lehajtott fejjel, sikerként megélve vagy félelmekkel, aggodalmakkal - mégpedig jórészt alaptalan aggodalmakkal - lépünk-e be az Európai Unióba. Ezért a kormány nevében arra kérem a Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportját, legyen partner abban, hogy amikor a választók felé kommunikál - és azt gondolom, ismerve a Fórum állásfoglalásait, nem kérek lehetetlent, nem kérek teljesíthetetlent -, minden esetben, amikor felmerülnek aggályok, gondok, félelmek, akkor az érvelésben hasonlítsák össze a várható nehézségeket azokkal a nehézségekkel, amelyekkel Magyarország akkor találná szembe magát, ha kimaradna az Európai Unióból.
Adatszerűen és tételesen el lehet végezni ezt az összehasonlítást minden egyes dologra, hogy vajon jobb-e egymagunknak próbálni érvényesíteni az érdekeinket vagy könnyebb ezt 25 országból álló közösség tagjaként, és így tovább, mindaz, amit elveszthetünk, ha a nem szavazatok lennének többségben. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
Bízom abban, hogy megkapjuk ezt a támogatást, nem mi, nem a kormány, az ország, az ország jövője a Magyar Demokrata Fórumtól.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi