LENGYEL ZOLTÁN

Full text search

LENGYEL ZOLTÁN
LENGYEL ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Igyekszem figyelembe venni az előterjesztő kérését, s ebből kifolyólag rettentően rövid leszek, minekutána a gázszabályozást, az árképzést és a gáztörvényt elég nehéz elvonatkoztatni egymástól, és nehéz a gáztörvény árra gyakorolt hatása nélkül beszélni erről a kérdésről.
Amiről a törvénytervezet szól, az abszolút nem egyedi jelenség. Olyan tevékenységet szabályozna, amely az infrastrukturális fejlesztéstől kezdve a piac átrendeződését, átszerveződését is maga után vonja. Az Unióban most van folyamatban egy paradigmaváltás a gázszolgáltatók tevékenységénél, amelynek kényszere az energiaszektor liberalizálásából adódik. Ez maga után fogja vonni a tulajdonosi struktúra és a piaci struktúra módosulását, meg fogja változtatni az üzleti modellt, mélyreható átalakulás lesz, ezenfelül alkalmazkodási kényszert jelent majd az értéklánc minden szereplője számára, így természetesen a gázfogyasztók számára is. Ennek a törvénytervezetnek többek között ezeket a jelenségeket is szükséges lenne szabályozni.
Olyan gáztörvénytervezet fekszik előttünk, amelyik olyan mélységű változtatásokat javasol, amelyeket néhány nálunk gazdagabb EU-tagállam nem mert meglépni. Itt szeretném felhívni a jelenlévők figyelmét arra, nem véletlen, hogy az a polgári kormány által elkészített törvénytervezet, amit az elmúlt alkalmakkor itt lobogtattak, nem került a Ház elé. Amíg a gazdaság, illetve a környezet nem kellően felkészült arra, hogy ezt a törvényt a parlament meghozza, addig felelőtlenség ezt elővenni. Ezt tette a polgári kormány is - önök pedig ezt elővették és lobogtatják előttünk. Annak idején nem véletlenül nem került a Ház elé, mert nem lehetett volna a fogyasztókkal szemben olyan méltányos árszabályozást kialakítani - mint ahogy most sem lehet -, amit a piac elviselt volna jövedelem-, illetve energiaköltség-arányosan.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi