HERÉNYI KÁROLY

Full text search

HERÉNYI KÁROLY
HERÉNYI KÁROLY (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt miniszter úr, tudja-e ön, hogy a hazai munkahelyek mintegy 60 százalékát az egyéni vállalkozói kör biztosítja? Tudja-e ön, hogy az évek óta tartó gazdasági recesszió ellenére az elmúlt évek során az Európai Unió tagállamaiban az egyéni vállalkozók összesen 5 millió új munkahelyet teremtettek? Tudja-e ön, miniszter úr, hogy Magyarország európai uniós csatlakozása küszöbén a kisvállalkozók és az egyéni vállalkozók felkészülését és versenyhelyzetük javítását különböző pénzügyi erőforrásokkal szükséges megerősíteni?
Mindezeket azért kérdeztem - noha nyilván tudja ezeket -, mert a kisvállalkozókat és szervezetüket, az Iposzt megdöbbentette a Konzumbank ügyfél-tájékoztatója, amelyben egy ez év április 1-jétől induló hitelkonstrukcióról értesítették őket. A Magyar Fejlesztési Bank, valamint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakértői által kidolgozott hitelkonstrukcióból ugyanis az egyéni vállalkozói kört kizárták. Tájékozódásunkra Erős János, a Fejlesztési Bank vezérigazgatója azt a választ adta, hogy a konstrukció feltételrendszerét nem a bank, hanem az érintett minisztérium szakértői dolgozták ki. A minisztérium kis- és középvállalkozói támogatásokat kezelő főosztálya azt a választ adta, hogy a Bankszövetség koordinációjával folyó tárgyalások során a kereskedelmi bankok egy emberként kinyilvánították, hogy banki finanszírozásra alkalmatlannak minősítik az egyéni vállalkozói kört. Pulai Miklós a Bankszövetség részéről kijelentette: az előkészítő tárgyalások során egyetlen pénzintézet sem hangoztatott fenntartást az egyéni vállalkozói kör finanszírozhatóságával kapcsolatban. Az opponáló kérdésre a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium illetékes szakértőitől az érintettek nem kaptak meggyőző választ.
Tisztelt Miniszter Úr! Ha ez így van, akkor a kis- és középvállalkozókkal szembeni súlyos diszkriminációról beszélhetünk. A 2001. évi statisztikai adatok szerint ez az intézkedés 468 797 vállalkozót sújt. Kérdezem, miniszter úr, hol az összhang az európai uniós csatlakozás, a kormányzati szándékok és a nemzeti fejlesztési terv keretében meghirdetendő beruházási hitelprogram kisvállalkozásokat érintő feltételrendszere között. Kérdezem, mit kíván tenni a kormány az egyéni vállalkozókkal szembeni negatív tendenciák megállítása érdekében.
Várom megtisztelő válaszát.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi