DR. CSEHÁK JUDIT

Full text search

DR. CSEHÁK JUDIT
DR. CSEHÁK JUDIT egészségügyi, szociális és családügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselőtársaim! Kedves Képviselő Asszony! Mindenekelőtt szeretném megköszönni a képviselő asszony interpellációját, mert ezzel egy fontos kérdésre hívja fel a figyelmünket, és nekem is lehetőséget ad arra, hogy a tisztelt Ház és a nagyobb nyilvánosság előtt szóljak néhány mondatot erről az ügyről.
Valóban az a helyzet - mint ahogy elhangzott -, hogy 1999 óta nem vizsgálták felül a gyógyászati segédeszközök társadalombiztosítási támogatását, és nagyon kevés érvényes jogszabály határozta meg, hogy is kellene ezt megtenni. Ezzel együtt mi lefolytattuk a tárgyalást - ön erről szólt -, s ezzel el tudtuk érni azt, hogy míg korábban összesen 4 ezer terméket támogatott a társadalombiztosítás, most ezer új terméket fogadtunk be, és mintegy 2 ezret választékbővítés címén, ami szintén rendkívül fontos volt. Ezzel majdnem a duplájára, 7500-ra nőtt a társadalombiztosítás által támogatott termékek köre, a költségvetés biztosítja erre a fedezetet, hiszen mintegy 32 milliárd forinttal emelkedett az erre a célra fordítható keret.
Képviselő asszony azt kérdezte, ha lefolytattuk és decemberben befejeztük a tárgyalásokat, miért nem jelent még meg a jogszabály. Azért, tisztelt képviselő asszony, mert természetesen egy rendkívül bonyolult, mellékletekben gazdag előterjesztésről, dokumentumról van szó, az államigazgatási egyeztetést el kellett végezni, és nincs határideje a rendelet megjelenésének. Kétségtelen, hogy mi április 1-jét tűztük ki célul, magam azonban úgy találtam, hogy az országos fogyatékosügyi szervezetekkel is egyeztetnünk kell. Fontosabbnak tartom, hogy ez megtörténjék, mint hogy egy belső határidőre, április 1-jére kiadjuk a jogszabályt. Tájékoztatok mindenkit, hogy lefolytatjuk a megbeszéléseket, és április 15-én mindenki megismerheti az új jogszabályt. Ez a kis késedelem talán megéri, hogy szélesebb körben legyenek informáltak az érintettek, és nagyobb egyetértést is ki tudjunk alakítani.
Azt is szeretném elmondani, hogy ezzel egy időben, áprilisban újra meghirdetjük a tárgyalásokat, hiszen felül kell vizsgálni a kimaradt termékeket is. A tárgyalások leginkább olyan, valóban új technikai lehetőségek, illetve ilyen termékek támogatására irányulnak, mint például a látássérült, vak személyek által is használható mérleg, vérnyomásmérő, vércukormérő készülék, amit eddig nélkülözniük kellett, és amit ők méltánytalannak tartottak és nagyon sérelmeztek.
Mindezekkel együtt azt gondolom, nem tört meg az a bizalom, amit a fogyatékos személyek kinyilvánítottak a kormány és a szakemberek felé, és szolgálni tudjuk a jobb ellátásukat, valamint azt a célt, hogy valamennyiüket társadalmunk integrált, betagolt, befogadott hasznos tagjaként köszönthessük, és a fogyatékkal élők is aktívan, tevékenyen élhessék személyes és társadalmi életüket.
Köszönöm a figyelmét, és kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi