KÁRPÁTI ZSUZSA

Full text search

KÁRPÁTI ZSUZSA
KÁRPÁTI ZSUZSA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Asszony! Az előző kormány idején egyetlenegyszer, 1999-ben volt ártárgyalás a gyógyászati segédeszközök társadalombiztosítás általi támogatotti köréről. Az 1999. évi ártárgyalás eredménye 2000-ben került kihirdetésre. Ezt követően ártárgyalás nem volt.
Mint tudjuk, nagyon sok beteg, idős ember, többek között érszűkülettel, stomával élők, gyengén látók, mozgássérültek várják évről évre a társadalombiztosítás által támogatott és igénybe vehető korszerű ápolási és gyógyászati segédeszközöket. Az idős emberek, a fogyatékkal élők vagy rokkant felnőttek és gyermekek számára egyáltalán nem mindegy, hogy a társadalombiztosítás által finanszírozott körben milyen minőségű gyógyászati segédeszközöket kaphatnak.
Tisztelt Miniszter Asszony! Évről évre várják a rászorulók a választék bővítését is - úgy tűnik, hiába. Kimaradnak teljes termékcsoportok a támogatotti körből, nem megfelelő a gyógyászati segédeszközök támogatottsági szintje, és a fogyatékkal élők által tartósan használt segédeszközök termékcsoportjainál a támogatás elmarad a társadalmilag elvárható szinttől. Tavaly, ugyan még az előző kormány februárban meghirdette az ártárgyalást, de ez nem került lefolytatásra. Dicséretes, hogy az új kormány 2002 november-decemberében az ön miniszteri vezetésével lefolytatta az ártárgyalást.
Az árak kihirdetése azonban a mai napig nem történt meg. Eddig problémát okozott például a mozgássérültek ellátásában a modernebb közlekedési eszközök vagy a stomaellátás korszerű termékeinek társadalombiztosítás által igényelhető támogatottsága. A betegek számára úgy tűnik, hogy ez a kormány valóban foglalkozik velük, és sokat is tesz értük. Az árak kihirdetésének elmaradása azonban csökkentheti a hozzáférés esélyegyenlőségét, és piaci manipulációkat indukálhat.
Tisztelt Miniszter Asszony! Kérdezem, hogy miért késik a gyógyászati segédeszközök árának kihirdetése.
Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi