CSONTOS JÁNOS

Full text search

CSONTOS JÁNOS
CSONTOS JÁNOS, az ifjúsági és sportbizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Kedves Vendégeink! Elöljáróban engedjenek meg három megjegyzést. Azt gondolom, nagyon jó, hogy ez a jelentés az asztalra került; annak ellenére jó, hogy a 2000. évet próbáljuk áttekinteni, és azóta eltelt három év. Bár itt egy késés tapasztalható, de ahogy az államtitkár asszony említette, a fogyatékosok nemzetközi éve miatt talán sokkal nagyobb figyelem fordul majd a jelentésben foglaltakra.
A másik megjegyzésem az, hogy a fogyatékosprogram alapozása elhibázott volt 1999-ben, mert a fogyatékosügyi program az 1990-es népszámlálás adatait vette alapul. 1990-ben 368 ezer olyan állampolgár volt Magyarországon, aki fogyatékkal él, ugyanakkor a 2001. évi népszámlálás már 570 ezer főről számol be.
(15.00)
Tehát itt majdnem 200 ezer ember az, akiről tulajdonképpen 2000-ben nem vettünk tudomást. Ez egy nagyon nagy probléma, és azt gondolom, a jövőben erre nagyon oda kell figyelni.
A harmadik megjegyzésem pedig egyértelmű. A többi bizottsági hozzászóló és az államtitkár asszony is azt jelezte, hogy nagyon lassú a haladás, tehát ezért nagyon is szükség van ennek a jelentésnek a felülvizsgálatára.
A jelentésről röviden. Megállapítja a jelentés, hogy az Egészségügyi Minisztérium fejezeti építési beruházásai a vonatkozó rendeletek előírásainak megfelelően minden esetben már a fogyatékkal élők esélyegyenlősége biztosítása elvének figyelembevételével készültek, illetve készülnek. Sajnálatos azonban, mert tényként ezt is leírja a jelentés, hogy a költségvetési tervezetek egyeztetési időszakában azonban a minisztériumi bázis adatához képest többletet jelentő források elfogadására nem kerül sor.
Megállapítja a jelentés, hogy folyamatban van az akadálymentesítésre vonatkozó országos felmérés elkészítése is, amelynek célja a szociális és gyermekvédelmi területén működő valamennyi közhasználatú épületre vonatkozó akadálymentesítés költségeinek felmérése és a források megjelölése, valamint a feladat végrehajtási ütemtervének elkészítése. Megjegyzem, jó lett volna, ha a jelentéstevők csatolják a jelentéshez ezt a felmérést, ugyanis ez állítólag három éve elkészült.
A felmérésben érintett összesen 2850 intézmény, amelyből a szociális intézmények száma 1600 önkormányzati és 150 egyházi, a gyermekvédelmi intézmények száma 800 önkormányzati és 400 egyházi - ez egy tényadat. Sajnálatos ugyanakkor, hogy közli a jelentés azt is, hogy a szociális ágazatot érintően az intézményeknek csak 18 százalékában biztosított az akadálymentes környezet, továbbá megállapítja a jelentés, hogy a minisztériumban közel 400 középületről elkészült a felmérés és a végrehajtási ütemterv, és az adatok alapján az akadálymentesítés végrehajtásának kalkulált költségigénye 1-1,5 milliárd forintra tehető, 1999-es áron számítva. Hozzáteszem, hogy ennek az összegnek a töredékét használták fel a jelentés adatai alapján 2000-ben.
A kommunikáció területén megállapítja a jelentés, hogy az esélyegyenlőségi törvény értelmében a fogyatékos személyek családtagjainak, segítőinek alapvető joga, hogy hozzájussanak a közérdekű, valamint jogaik gyakorlásához kapcsolódó információkhoz. Ugyanakkor tényként leírja a jelentés, hogy a rádiózásról és a televíziózásról szóló törvénytervezet módosítása, ami a közszolgálati televízió műsorszolgáltatása során a fő műsoridőben sugárzott hírműsorok siket személyek által megérthető kijelzését érinti, ez ideig nem valósult meg.
Megállapítja a jelentés, hogy az esélyegyenlőségi törvény értelmében a fogyatékos személy számára lehetővé kell tenni a művelődési, sport-, kulturális és más közösségi célú létesítmények látogatását. Emellett szintén elérhetővé kell tenni a sportolási célú szabadidős intézmények használatát. Tény, hogy a fogyatékos-sportszövetségek szervezeteinek 2000-ben működési támogatásra összesen 16 millió forint lett biztosítva. Tény, hogy a 2000. évi sporttörvény jelentős változásokat hozott a fogyatékosok sportjának terén, mert a törvényben foglaltaknak megfelelően a sportegyesületek és szövetségek a fogyatékos nemzeti sportszövetségen keresztül kerültek finanszírozásra. Tény, hogy az Ifjúsági és Sportminisztérium 2000-ben 31,5 millió forintot fordított erre a célra.
Végezetül összegzésként engedjék meg, hogy összefoglaljam a bizottság véleményét:
A fogyatékos emberek jogait és esélyegyenlőségét rögzítő '98. évi törvény korszerű elveit és annak európai normákat követő szellemét változatlanul érvényesnek és alapvetőnek tartjuk. A program megvalósítása azonban nagyon-nagyon lassan halad, forrásai hiányoznak, és jelentősen elmaradnak a szükségestől. A kormány a fogyatékosokat önálló, önmagukért felelős jogképes embereknek tekinti, akiknek pozitív diszkriminációval, az iskolai oktatáson, a képzésen keresztül szociális és munkaerő-piaci, egészségügyi és lakóhelyi közlekedési szolgáltatásokkal kell segíteni abban, hogy a befogadásukra kész társadalom aktív és megbecsült tagjai lehessenek. Azonban az ezekkel összefüggő kormányintézkedések, ágazati intézkedések hiányoztak mind ez idáig, ezért a bizottság egyöntetűen azt javasolja, hogy 2001-2002-re vonatkozóan kerüljön felülvizsgálatra a jelentés, és legyenek hatékonyabb koordinációk és hathatósabb kormányintézkedések.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi