DR. GÖNCZ KINGA

Full text search

DR. GÖNCZ KINGA
DR. GÖNCZ KINGA egészségügyi, szociális és családügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Szeretném először is megköszönni a hozzászólásokat, és hogy azt éreztem mindvégig, hogy ez egy konstruktív beszélgetés, ami azzal a dilemmával küszködik, amit többen felvetettek a hozzászólók közül, hogy tulajdonképpen ez a beszélgetés most arról szól-e, ami a jelentés tartalma, vagy arról szól, amit gondolunk arról, hogy hogyan is néz ki ma Magyarországon a fogyatékosok helyzete, merre kell továbblépnünk, hol vannak a fő problémák. Azt gondolom, hogy mind a kettő megjelent, nem tudunk most mást tenni ezzel a jelentéssel, mint elfogadni; messze túl vagyunk ezen a határidőn, és nagyon sok minden történt azóta.
Szeretném azért azt még egyszer megerősíteni, ami vissza-visszatért a vitában, és ami az alapelve tulajdonképpen a törvénynek is, mindenki elmondta, hogy ez milyen modern szellemű törvény, és én magam is a fogyatékkal élő barátaimtól azt tanultam, hogy amire igazában szükség van ezen a területen, az nem segítség, nem szánalom, hanem valóban esélyteremtés és esélyegyenlőség. Amikor arról beszélünk, hogy akadálymentesítés, arról beszélünk, hogy jeltolmácshálózat, amikor arról beszélünk, hogy a fejekben lévő akadályok lebontása, az mind arról szól, hogy valóban legyen olyan társadalmi és fizikai környezet Magyarországon, amely mindenkinek megadja azokat az esélyeket, amivel a saját tehetségét kibontakoztathatja, és elérheti mindazt, amire mindenkinek egyébként lehetősége van. Tehát azt hiszem, hogy ennek az alapelve nagyon fontos.
Nagyon fontos a társadalmi szolidaritás. Sokat beszéltünk arról, hogy lehet jogszabályokat hozni; az Országgyűlés nem tudja igazán biztosítani azt, hogy mindez meg is történjen. Szükség van arra, hogy akik az iskolákat vezetik, akik a munkahelyeket vezetik, akik munkahelyeket teremtenek, azok is ugyanúgy gondolkodjanak, mint ahogy szeretnénk.
Tekintettel arra, hogy ez a vita két irányba ment, tehát nemcsak a jelentésről szólt, hanem arról is, ami azóta történt, és amerre tovább kellene lépnünk, én szeretném megköszönni azt, hogy itt említésre került nagyon sok minden, ami valóban azóta jelent meg a szociális törvény programcsomagjában, például a jeltolmácsképzés, a jeltolmácshálózat kiépítése Magyarországon. Nagyon fontos, hogy elkezdtünk beszélni arról, és ma is felmerült ez, hogy az akadálymentesítés kommunikációs akadálymentesítést is jelent, nemcsak fizikai akadálymentesítést, és a jeltolmácshálózat ezt jelenti; hogy a közalapítvány milyen fontos abból a szempontból, hogy támogatni tudja mindazokat a civil kezdeményezéseket, amelyek a helyi közösségekben tudnak igazán valamilyen változást elérni; hogy a fogyatékossági támogatás most egy jogkiterjesztést tartalmaz, tehát azt reméljük, hogy ugyan a várakozásokhoz képest kevesebben jutottak hozzá ehhez a támogatáshoz az utolsó években, de remélhetőleg most többen hozzá fognak ehhez jutni. Vagy a támogató szolgálatokról volt itt szintén szó, hogy ezeknek a megjelenése, normatív támogatása talán a megszilárdulását is jelenti ennek az egész hálózatnak. Többen említették a Fogyatékosügyi Tanácsot, a civil műhelyt, ami az érdekképviselet szempontjából, azt gondolom, nagyon fontos mindannyiunk számára.
Valóban sok tennivaló van Magyarországon, szégyenletesen alacsony a foglalkoztatottsága a fogyatékkal élőknek. Említették többen a távmunka lehetőségét, az informatikai fejlesztéseket, amelyek remélhetőleg előrelépést jelentenek majd itt.
(16.20)
A segédeszköz-kölcsönzés szintén olyan, amiben lemaradásaink vannak, és mindenképpen előre kell lépni. A fogyatékossági támogatások igénybevételének a feltételei szintén végiggondolandók, én azonban nem szeretnék belemenni a részletekbe.
Az elején említettem azt, készülünk arra, hogy néhány hónapon belül egy összevont jelentés legyen az önök kezében a 2001. és a 2002. évről, ami remélhetőleg sok mindent tartalmaz majd ezekből az információkból; illetve a fogyatékosügyi program felülvizsgálatát is készülünk kidolgozni, pontosan arra való tekintettel, hogy nagyon sok minden történt és nagyon sok minden nem történt meg mindeddig.
Köszönöm szépen a vitát és a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi