DR. HORVÁTH JÁNOS

Full text search

DR. HORVÁTH JÁNOS
DR. HORVÁTH JÁNOS, a költségvetési és pénzügyi bizottság előadója: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az Országgyűlés költségvetési bizottsága megtárgyalta az előttünk levő beszámolót az országos fogyatékosügyi program végrehajtásáról és az ezzel összefüggő jelentést a programról.
A költségvetési bizottság élénk figyelmet fordított erre, felszólalás hangzott el ellenzéki oldalról és kormánypárti oldalról. A témához való tárgyszerű hozzászólások és viták eredményeképpen a bizottság egyhangúlag elfogadta, és az Országgyűlésnek megtárgyalásra és elfogadásra ajánlja az előttünk levő beszámolót és javaslatot.
Engedtessék meg, hogy részletesebben beszámoljak arról, hogy mi is történt a költségvetési és pénzügyi bizottságban. Kérdések vetődtek fel legelőször, már a kezdet kezdetén a tekintetben, hogy a beszámoló miképpen értelmezi a fogyatékost, a fogyatékos személyt, és ugyanez a fogyatékos személy hogyan látszódik a társadalomban és a törvényhozásban. Az az érzés kerekedett felül - engedtessék meg, hogy így mondjam, ezt a kifejezést használjam -, hogy a fogyatékosügyi programnak vannak fogyatékosságai, hosszú időn át voltak a fogyatékosügyi programnak fogyatékosságai. Nem szójátéknak szántuk, és nem is az.
Mik ezek a fogyatékosságok? Az egyik, amiről mindkét oldalról szó esett, a lelkület, a szellemiség, hogy megérti-e valóban a társadalom, hogy miről is van szó. Aztán a második az, hogy létezik-e az az optimális intézményrendszer a mi társadalmunkban, amelyik a fogyatékosüggyel való fogyatékos foglalkozást csökkentené, tehát eredményesebben történne. És az eredményesség itt különbözőképpen észlelhető, majdnem azt mondtam, hogy mérhető. De talán ennél érzékenyebb kifejezést kell használnom, ha a költségvetési bizottság mentalitásáról kívánok beszámolni ebben a kérdésben. Nevezetesen, noha mi, a költségvetési bizottság tagjai pénzről beszélünk, ez a feladatunk, mégis itt annyira az emberi szimpátia, az együttérzés és a lelkület jelent meg - majdnem azt mondanám: felülkerekedett -, hogy azt kerestük, hogyan is lehet olyan helyzetet létrehozni, amikor az e célra fordított költségvetés, az adófizetők pénze úgy használódik fel, hogy az valóban optimális lesz. E tekintetben jelentem, hogy a költségvetési bizottság jó lelkülettel és jó szándékkal javasolja a törvényt a Háznak megtárgyalásra és elfogadásra.
Köszönöm. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi