DR. VIDORNÉ DR. SZABÓ GYÖRGYI

Full text search

DR. VIDORNÉ DR. SZABÓ GYÖRGYI
DR. VIDORNÉ DR. SZABÓ GYÖRGYI, az egészségügyi bizottság előadója, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! Kedves Vendégeink! Az egészségügyi bizottság, mint az első helyen kijelölt bizottság ezt a J/642. számú jelentést 2002. október 30-án tárgyalta meg, immáron másodszor, mert az első ciklusban néhány bizottság ezzel a kérdéssel foglalkozott. Mind kisebbségi, mind többségi vélemények megfogalmazódtak a bizottságban, azonban úgy döntöttünk, hogy ezeket röviden összefoglalom, és egyben tájékoztatom önöket.
Elhangzott, hogy ez a fogyatékosügyi program egy tíz évre tervezett program, amelynek az első évéről, a 2000. évről szól az előttünk fekvő jelentés. Miután 2003-at írunk most, nem is nagyon mentünk bele a részletekbe, hanem az alábbiakat állapítottuk meg.
Az esélyegyenlőségről szóló törvény hihetetlenül fontos, valóban mérföldkő a jogalkotásunk történetében, és ugyanilyen fontos lenne, hogy a program, amely ennek alapján készült, végrehajtsa a megfogalmazott és jól megfogalmazott célkitűzéseket.
Azonban megállapítottuk, elhangzott a bizottsági ülésen, hogy ezt bizony nem sikerült maradéktalanul megtenni. Megemlítettük azt, ami az ÁSZ-jelentésben is szerepel, hogy például a fogyatékossági támogatás olyan mértékben lett leszűkítve, olyan kevesen jutottak hozzá, hogy a beérkező, körülbelül 46 ezer kérelemből alig több mint 8 ezer vagy közel 9 ezer kérelmet bíráltak el, és kapták meg a fogyatékosok a támogatást.
Megemlítettük továbbá, hogy a támogatói szolgáltatások működése is elégtelen a feltételrendszereit illetően, de nem soroltuk tovább, hanem a következő megállapításra jutottunk. Egy 2000. évi jelentés hibáit és erényeit sem érdemes most taglalni, viszont az nagyon célszerű - és ez a fontos a számunkra -, hogy ennek a fogyatékosságait, a hibáit, a hiányosságait leszűrjük, és az időnket és az energiánkat arra fordítsuk, hogy megpróbáljuk ezt jobbítani, és valóban egy olyan programmal tudjunk majd ismételten a tisztelt Országgyűlés elé állni, amely maradéktalanul eleget tesz a feladatának.
A bizottság ezért 9 igen szavazattal, 5 nem ellenében, illetve 2 tartózkodás mellett a jelentést elfogadta, és indítványozzuk, hogy a tisztelt Országgyűlés is fogadja el. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi