IMRE ZSOLT

Full text search

IMRE ZSOLT
IMRE ZSOLT (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Vendégeink! Az előttünk fekvő jelentés az előző kormány szociális és családügyi miniszterének a beszámolója az 1999-ben elfogadott Országos Fogyatékosügyi Program 2000. december 31-éig teljesített feladatairól. Maga a jelentés első ízben számol be a program időarányos teljesüléséről az érintett minisztériumok által megküldött részbeszámolók alapján. Mindezekből megállapítható, hogy több, a programban előirányzott feladat megvalósítása elkezdődött, folyamatban van, sőt, befejeződött, viszont vannak olyan feladatok, amelyek teljesítése késedelmet szenved.
A fogyatékossággal élő emberek társadalmi beilleszkedésének egyik legfontosabb feltétele volt az 1998-ban megalkotott úgynevezett esélyegyenlőségi törvény és az abban megfogalmazott célok megalapozását szolgáló országos fogyatékosügyi program elkészítésének a követelménye. Nos, ennek a célnak a megvalósítása jegyében készült ez a jelentés, amelyből kiderül, hogy bizony, ha az európai uniós kihívásoknak ebben a tekintetben is szeretnénk megfelelni a jövőben, akkor, bizony, még nagyon nehéz és hosszú utat kell megtennünk.
Azt gondolom, hogy a fogyatékossággal élő emberek életesélyeinek javítása az Európai Unió kapujában nem lehet kizárólagos kormányzati vagy egyéni pártérdek, hanem valamennyiünk közös felelőssége, amelyben a törvényalkotóknak, a civil és szakmai szervezeteknek együtt kell működniük. Éppen ezért minden kormányzati intézkedést, ami ebbe az irányba mutat, párthovatartozástól függetlenül üdvözölni kell. Vitatkozni természetesen lehet arról, hogy a meghatározott célok eléréséhez szükséges lépések milyen ütemben kerülnek megvalósításra, de azt hangsúlyoznunk kell, hogy bizony, ezen a téren több évtized lemaradását nem kérhetjük számon most egy éves jelentésen, vagy kizárólag az előző kormányon.
Sajnos, az eddigi tapasztalatok is azt jelzik - amit ez a jelentés is megerősít -, hogy a programban kijelölt feladatok döntő többségének az elvégzéséhez a pénzügyi fedezet az előző években sem, és az idei évi költségvetés számainak ismeretében elmondható, hogy most sem áll rendelkezésre. Ami mégis alapvetően pozitív, hogy 1999-ben elkezdődött ez ügyben a szaktárca koordinálásával a minisztériumok közötti összehangolt együttműködés, amely átláthatóvá és ellenőrizhetővé teszi az erre a feladatra szánt források felhasználását. Ez azért is fontos, mert ennek tükrében nemcsak a program intézkedési tervének megvalósulása ellenőrizhető, hanem a civil szervezetek véleményének figyelembevételével lehetőség nyílik esetleges forrás-átcsoportosításokkal más irányokat kijelölni, illetve a legfontosabb feladatok teljesítéséhez újabb forrásokat igényelni.
A jelentés a programban leírt feladatok sorrendjét követve kilenc területet érint átfogóan, a minisztériumok teljes vertikumára vonatkozóan elemzi a megtett intézkedéseket, a folyamatban lévő beruházásokat, valamint előrejelzést ad az elkövetkezendő évek feladataira, azok várható költségvetési kihatásaira. A legnagyobb problémát továbbra is - a fejeken túl - a közintézmények akadálymentesítése okozza, de nagy kihívást jelent a jövőre nézve a tömegközlekedési eszközök, valamint a kapcsolódó létesítmények akadálymentesítése is.
Jelentős lépések történtek 2000-ben az oktatás és képzés területén, mind a fogyatékosok tanulási, képzési programjai, tanulási lehetőségei szélesítése, mind pedig a fogyatékosok oktatását, képzését végző pedagógiai intézmények új programjai tekintetében.
Figyelemre méltónak tartom az Ifjúsági és Sportminisztériumban a fogyatékosok sportjáért felelős helyettes államtitkárság működését, ahol is kiemelten támogatták mind a fogyatékosok diáksportját, mind pedig a paralimpiára készülő sportolókat egyaránt.
A szociális ellátások terén a program egyik legjelentősebb eleme a fogyatékkal élők pénzbeli ellátásaként bevezetésre került fogyatékossági támogatás, amely a súlyos fogyatékkal élő személyek esélyegyenlőségét elősegítő havi rendszerességgel járó pénzbeli juttatás.
Jelentős összeget, mintegy 2,5 milliárd forintot költött a kormány 2000-ben a fogyatékos személyek számára vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatásra. Jól működött a civil szférához kapcsolódó intézményrendszer: az Országos Fogyatékosügyi Tanács és a Fogyatékosügyi Civil Műhely között folyamatos volt a párbeszéd; a Fogyatékosok Esélye Közalapítvány pedig több területet is érintő hiánypótló pályázatokat írt ki, és bonyolított le sikerrel.
Általánosságban tehát megállapítható, hogy a jelentés a 2000. év végéig történt kormányzati intézkedésekről igyekszik a lehetőség szerinti legátfogóbb, legaktuálisabb információkat megadni, és a problémafeltáráson túl elsősorban a további feladatok megalapozását irányozza elő.
Ezek tükrében a jelentést a Fidesz képviselőcsoportja nevében elfogadásra javasolom. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi