NÉMETH ERIKA

Full text search

NÉMETH ERIKA
NÉMETH ERIKA, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Vendégek! A foglalkoztatási és munkaügyi bizottság is még a tavalyi évben, 2002. november 11-én tárgyalta a J/642. számon benyújtott jelentést az országos fogyatékosügyi program végrehajtásáról, és az ezzel összefüggésben megtett kormányzati intézkedésekről. Ez a bizottság is, mint ahogy az előttem szóló képviselő asszony elmondta, már korábban is tárgyalta ezt a jelentést.
Most, 2003-ban tehát egy olyan anyagot tárgyalunk, amely egy 3,5 éve elfogadott programnak a 2000. évben történt megvalósulásáról szól. Sajnálatos módon a mi foglalkoztatási bizottságunkban a foglalkoztatási rehabilitációról nem esett szó, hanem más hangsúlyos kérdés került előtérbe. Megállapításra került, és senki sem vitatta, hogy ez a program jó, a jelentés pedig tényszerű. Hiába társult azonban a fogyatékosügyi program mellé középtávú intézkedési terv, határidők és felelősök megjelölésével, ha nem álltak rendelkezésre, és nem lettek hozzárendelve a megvalósításhoz nélkülözhetetlen pénzeszközök.
Hangsúlyos kérdésként a mi bizottságunkban a középületek akadálymentesítésének hiánya merült fel. A jelentés szerint 2000-ben az akadálymentes közlekedés feltételeinek a meglétéről felmérés készült a minisztérium által fenntartott intézményekben. Ugyancsak a jelentés szerint az egészségügyi ágazat közhasználatú intézményeire vonatkozóan pedig folyamatban van az akadálymentes közlekedés költségigényeinek felmérése.
Természetesen a jelentés szerény eredményekről is tájékoztat, azonban ezek ismeretében messze nem lehetünk elégedettek. A szándék és a források biztosítása mellett, vagy azokkal együtt akaratra, szervezőmunkára is szükség van. A bizottsági ülésen tehát a szervezés, az akarat, az odafigyelés voltak azok a kifejezések, amelyek hangsúlyt kaptak, összefüggésben az önkormányzatok ez irányú feladatainak fontosságával is.
A minisztérium részéről ezért örömmel hallottuk a bizottsági ülésen, hogy az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium a Belügyminisztérium bevonásával, próbál a jövőben az akadálymentesítés ügyében előrelépni, a nemzeti fejlesztési terv humán operatív programjának keretében. Örömmel hallottuk azt is, hogy optimista nyilatkozat hangzott el a megvalósításhoz szükséges pénzeszközökre vonatkozóan.
A mi bizottságunk 21 igen szavazattal általános vitára alkalmasnak tartotta a jelentést, és az Országgyűlésnek elfogadásra ajánlja. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi