KUNCZE GÁBOR

Full text search

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból: Halljuk!) Rogán képviselőtársunk nemcsak hihetetlenül gyorsan ismerte fel a problémát, hanem rendkívül gyorsan cselekedett is, megfogalmazta, legépelte megfelelő formában, és így tovább, és így tovább. Minderre mintegy 3 percet kellett felhasználnia, ha jól látom, az MTI-hír és a benyújtás között körülbelül ennyi idő telt el, merthogy nem történhetett másként, én ugyanis nem feltételezem, hogy előzetes információt szerzett a köztársasági elnök úr hivatalából. (Közbeszólások a kormánypárti padsorokból: Ááá, dehogy! - Dr. Répássy Róbert: Olvasták a reggeli újságot!) Mindenesetre, ha dakota lenne, Suhanó Nyílnak hívnák valószínűleg, tekintettel erre a sebességre. (Derültség és taps a kormánypárti padsorokban.)
Tisztelt Képviselőtársaim! Ez valóban egy új helyzet, a köztársasági elnök úr elküldte előzetes normakontrollt kérve az Alkotmánybírósághoz az előterjesztést; ilyesmi előfordul, ilyenkor természetesen valamit erre reagálni kell. Most keletkezett egy akut helyzet, mert a köztársasági elnök úr lépésével - ahogy ez itt már több alkalommal is elhangzott - valóban több százezer ember kerülhet január 1-jével kellemetlen helyzetbe. Erre megoldást kellett találni.
Az egyik a Rogán Antal-féle rapid, háromperces variáció, amivel szemben a kormány egy alaposabb és (Herényi Károly: Egy ötpercest!) részletesebb javaslatot nyújtott be. Azt mondja képviselőtársam, hogy az meg ötperces, de ha végiggondolja, akkor az egyik lágy szokott lenni, a másik meg már kemény (Derültség a kormánypárti padsorokban.), de mindenesetre ezt a javaslatot tárgyalhatta volna az Országgyűlés, mert ebben a javaslatban benne van a Fidesz által előterjesztett szöveg is, azonban alaposabb, szakmailag jobb megoldás.
(16.30)
Miért tárgyaljuk mégis a Fideszét? Azért, tisztelt képviselőtársaim, mert megoldást találni kellett, az ellenzék ugyanakkor nem volt hajlandó hozzájárulni ahhoz, hogy a szakmailag megalapozottabb és ezért feltehetően a későbbiek során problémát nem jelentő előterjesztést tárgyalja az Országgyűlés. (Közbeszólás a Fidesz soraiból.) Tisztelt képviselőtársammal a szünetben majd külön fogok foglalkozni, mert úgy látom, hogy még mindig nem érti, hogy egy adott helyzetben mi lenne a normális parlamenti menet, nevezetesen az, hogy megkeresni a legjobb megoldást, nem pedig lélegzetvétel nélkül ordibálni - annak a végén rosszullét lesz a vége. (Derültség és taps a kormánypárti padsorokban.)
A jó megoldás tehát, tisztelt képviselőtársaim, a kormány által benyújtott javaslat tárgyalása és elfogadása lett volna, ami - még egyszer mondom - tartalmazza, magában foglalja a Fidesz javaslatát is. Természetesen önök semmilyen módon nem akarnak egyezkedni, önöket az sem érdekelte volna, hogyha ezek után semmilyen javaslat nem születik - akkor azonban több százezer ember szenvedett volna kárt. (Folyamatos zaj.) Ezért a kormánytöbbség, nagyon helyesen, ebben a helyzetben hozzájárul ahhoz, hogy tárgyaljuk meg a Fidesz által benyújtott javaslatot, nem követ el házszabálysértést, ezért nem tesz le olyan módosító javaslatokat, amelyek a Házszabállyal ellentétesek lennének, és a végén meg fogja szavazni, mert annak a bizonyos több százezer embernek az érdeke ezt követeli meg. A Szabad Demokraták Szövetsége is ebben a helyzetben támogatni fogja a javaslatot.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi