ROGÁN ANTAL

Full text search

ROGÁN ANTAL
ROGÁN ANTAL (Fidesz), a napirendi pont előadója: Ha nem, hát nem... Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A pénzmosás megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2003. évi XV. törvény, amennyiben változatlan formában marad, azt eredményezi, hogy a két ünnep között a bankok előtt hosszú sorok fognak állni, hiszen ez a törvény azt a kötelezettséget írta elő minden olyan magyar állampolgár számára, aki bankbetéttel, illetve folyószámlával rendelkezik, hogy adategyeztetés céljából személyesen fáradjon be a bankokba, és amennyiben ezt nem teszi meg, akkor bankszámláját 2004. január 1-jét követően zárolni fogják.
(16.10)
Ezt a törvényt a Medgyessy-kormány terjesztette a parlament elé, és a parlament kormánypárti többsége fogadta el 2003. február 24-én. Elfogadta annak ellenére, hogy ilyen aggályok már akkoriban is megfogalmazódtak ezzel a törvényjavaslattal kapcsolatban.
Nem tudtuk, hogy a december 31-ei határidő tartható-e vagy nem tartható. Azt gondolom, hogy egyértelművé vált: valami hiba történt. Történt, és ez a kormány talán rossz munkájának köszönhető, hiszen ma Magyarországon az emberek túlnyomó többsége nincs tisztában azzal, hogy rá vonatkozik ilyen törvényi kötelezettség. Nem gondolom, hogy ez csak annak köszönhető, hogy a bankoktól helytelen tájékoztatást kaptak.
Talán ideje lenne végiggondolni, megfelelő munka történt-e annak érdekében, hogy erről a kötelezettségükről az emberek értesüljenek és a szükséges lépéseket megtegyék.
De itt, az utolsó parlamenti ülésnapon nem a felelősség levonásán kell gondolkodnunk, hanem ezt a helyzetet, ezt a problémát kell kezelnünk. A Fidesz azért nyújtott be törvénymódosító javaslatot, mert megoldást kínálunk erre a helyzetre. Egy megoldást, ami, azt gondolom, azért kielégítő megoldás, mert azzal mindenképpen együtt jár, hogy kitolja ezt a határidőt az emberek számára. Kitolja a határidőt december 31-éről április 1-jéig, ennek köszönhetően nem lesznek sorok a bankok előtt a két ünnep között, és senki bankszámláját nem fogják zárolni sem január 2-án, sem január 3-án.
Azt gondolom tehát, hogy a kormány és a kormánypárti képviselők is jól teszik, ha ezt a törvénymódosító javaslatot támogatják. Ezzel a céllal nyújtottuk be egyébként a parlament elé, ezért kértem én magam is a frakciómat arra, hogy ha lehet, a Házszabálytól való eltérés segítségével támogassa azt, hogy ezt a parlament a mai napon el is tudja fogadni.
Természetesen kérdés, hogy csak ezt a problémát kell-e kezelni. Én is úgy látom, hogy vannak még gondok a pénzmosás megelőzését szolgáló törvénnyel, amelyet 2003 februárjában a kormány nyújtott be, és a kormánypárti képviselők fogadtak el. Vannak gondok vele, de ezek a gondok nem az emberek gondjai, nem az emberek problémái, hanem a kormány problémái.
Azt gondolom, a kormány problémáit nem kell az utolsó pillanatban, nem kell minden Házszabálytól való eltéréssel, sürgős problémával kezelni, ha a kormány hibákat követ el, akkor azokat a hibákat a jogszabályi határidők betartásával kezelje majd a parlament rendes ülésszakán februárban, illetve márciusban. Nekünk azt a problémát kell kezelni, ami az emberek problémája.
Az a törvénymódosítás, ami önök előtt fekszik, ezt a problémát kezeli. Éppen ezért kérem, változatlan formában támogassák az elfogadását. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi