ERDŐS NORBERT

Full text search

ERDŐS NORBERT
ERDŐS NORBERT (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Sajnálatos, hogy a kormány képviselői nem vesznek részt ezen a napirend utáni felszólaláson, ebből arra következtetek, hogy a dobozi gazdálkodókat figyelmen kívül hagyják.
Választókerületem egyik településén, Dobozon 2004. június 9-én a kora esti órákban felhőszakadásszerű eső söpört végig, amely a határ egy részén sajnos jégveréssel is kiegészült. Ennek kapcsán intéztem “Milyen segítséget tud nyújtani az elemi kárt szenvedett dobozi gazdáknak?” címmel írásbeli kérdést a belügyminiszter asszonyhoz és a földművelésügyi miniszter úrhoz.
Az idei nyárelő szélsőséges időjárásának következményeként 254 dobozi termelőt ért belvíz-, illetve jégkár. Optimális piaci viszonyokat feltételezve közel egymilliárd forintot, de a legvisszafogottabb felmérés szerint is több mint 260 milliót vett ki ez a természeti csapás a gazdák zsebéből. Az összeg nagyságrendjének érzékeltetésére hadd mondjak pusztán egy adatot: a település éves költségvetése mintegy 900 millió forint. A kárt szenvedettek körében mindössze hárman és a helyi szövetkezet rendelkeznek biztosítással. A 254 érintett termelő hozzávetőleg 80 százaléka viszonylag kis területen folytat gazdálkodást, körülbelül 80 fő nem regisztrált.
Tud-e, akar-e az állam segíteni ezeken az embereken, akik nem segélyért állnak sorba, hanem saját maguknak teremtenek munkahelyet, de nyereségük olyan alacsony, hogy nem tudják kitermelni a biztosítás költségét? Tud-e valami biztatót mondani a végsőkig elkeseredett embereknek, akik nemcsak a hiába elvégzett munkát sajnálják, hanem családjuk elveszett idei mobiltőkéjét, amely hiány a következő évi gazdálkodást is veszélyezteti? Mit várhatnak a nagyobb, de biztosítást nem kötött gazdálkodók? Azóta is ezek a kérdések foglalkoztatják a károsultakat.
Válaszában Németh Imre, az agrártárca vezetője a Békés Megyei Földművelésügyi Hivatal adatai alapján pontosította az azóta bejelentést tevőkkel a kárt szenvedettek számát, összesítette, hogy a jégkár, illetve a vízelöntés közel 2500 hektár területet érintett. Az egy-két hektáros parcellák többségében százszázalékos kár keletkezett. A kukorica, a napraforgó és egyéb kultúrák esetében, ami körülbelül 1200 hektár, a becsült kár elérte az 50-60 százalékot.
A korábbi években a tárca rendelkezésére álló források függvényében a károsultak több esetben támogatásban részesültek, viszont a gazdálkodás kockázatát csökkentő támogatási jogcím ebben az évben a szűkös költségvetés és az EU-tól érkező források miatt csökkentett hazai támogatások miatt megszűnt. Ezt nagyon sajnálatosnak tartjuk. Ez a támogatás ösztönözte a gazdálkodókat, hogy biztosítást kössenek, ezáltal alacsonyabb legyen a termelés kockázata. Idézet következik: “Így a 2004. évre a tárcaköltségvetésben az elemi károk enyhítését célzó támogatási jogcím a jégeső-elhárítás támogatásán kívül nincs, illetve a tárca nem rendelkezik költségvetési irányzattal” - mondta Németh Imre. A miniszter úr véleménye, hogy a gazdálkodók kára jelentős mértékűnek ítélhető, ezért mérette fel a falugazdász-hálózattal a kár nagyságát, aminek ismeretében további intézkedéseket kezdeményezhet a veszteség mérséklésére.
Azóta lassan három hónap telt el. A teljesen tönkrement zöldségféléket kiszántották, esetleg a helyükre olyan növényt vetettek, amely a rövidebb tenyészidő alatt is beérik. A gabonát, illetve ami maradt belőle, learatták; a kukoricában, napraforgóban gyomirtást végeztek. Az élet nem áll meg. Még azok számára sem, akik kiábrándultságukban már semmit nem akarnak kezdeni az idén a földjükkel, hiszen a gyommentesítést nekik is el kell végezniük. Újabb költségek, újabb kiadások, a bevétel azonban sokaknál elmaradt.
A nyáron bizonyára a minisztériumban sem állt meg a munka, arról azonban még nem értesültek a dobozi gazdák, hogy milyen segítséget kaphatnak. Ezért kértek meg engem erre a felszólalásra, hogy az ország nyilvánossága előtt hívjam fel ügyükre újból a figyelmet.
Köszönöm, hogy meghallgattak. Ismételten hadd jelezzem, nagy sajnálatomra szolgál, hogy a kormány nincs jelen. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi