DR. BŐHM ANDRÁS

Full text search

DR. BŐHM ANDRÁS
DR. BŐHM ANDRÁS (SZDSZ): Tisztelt Államtitkár Úr! Több mint egy évtizede tart az áldatlan állapot a magyar ebtenyésztés háza táján. A rendszerváltással, azon belül is az egyesületi törvény életbelépésével mind több szervezet jelent meg, a működésüket egészen 1996-ig törvény nem szabályozta. Az 1996. évi állattenyésztésről szóló törvény nyomán 1998-ban Torgyán József akkori földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter olyan rendeletet alkotott, amely gyökeresen megváltoztatta az addig a civil szféra részeként működő ebtenyésztési szisztémát, és azt paternalista módon az állam berkeibe vonta.
A rendelet szerint a minisztérium jogosult egy tenyésztéssel foglalkozó társadalmi szervezet tenyésztő szervezetkénti elismerésére, ennek nyomán a törzskönyvet is csak e szövetség adhatja ki. A MEOE mindeddig ezt a minősítést nem kaphatta meg, de törzskönyveket továbbra is kiad, ezeket az FCI hitelesíti. Mellesleg a nemzetközi ebtenyésztő szférában a MEOE által közösen kiadott törzskönyv elismert. A helyzetet tovább bonyolítja az a tény, hogy a kutyások nemzetközi szervezete kizárólag a MEOE-t ismeri el partnerszervezeteként, mondván, a magyar szervezet oszlopos tagja, és elismert szereplője a nemzetközi kinológiának. Nyilvánvalóan nem várható el az FCI-től, hogy egy jogállását tekintve az egyesületi törvény hatálya alá tartozó szövetséget, amellyel igen jó viszonyt ápol, kizárjon sorai közül, majd felvegye tagjai közé a minisztérium által delegált szervezetet.
A fentiek alapján úgy gondolom, hogy mind az ebtenyésztő szervezetek, mind a minisztérium, mind a nemzetközi kapcsolatok érdekében másfajta, az FCI-n kívüli megoldást kell találni, már csak azért is, mert nem ez az egyedüli nemzetközi szervezet. Hazai viszonylatban a minisztérium tehetne lépéseket az irányban, hogy a magyar egyesületek közötti háborúskodás, hatalmi harc megszűnjön.
A következő kérdést szeretném feltenni a miniszter úrnak: milyen konkrét elképzelése van a minisztériumnak arról, hogy ezt a jogilag és működésében is felettébb visszás helyzetet hatékonyan megoldja?
Köszönöm, elnök úr. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi