LASZTOVICZA JENŐ

Full text search

LASZTOVICZA JENŐ
LASZTOVICZA JENŐ (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Veszprém megyében, ahol a választókerületem van, a Balaton-felvidéken, több tízezer hektáros erdőterület van abban a helyzetben, hogy gyakorlatilag itt vagyunk a nyár elején, a nyár közepén, és mint amikor télen elvesztett lomberdőket látunk, egyáltalán nincs lomblevél a fákon. Kizárólag csak a tűlevelűek, tehát a fenyőfák azok, amelyek még zöldülnek az erdős területeken.
Ez nagyon lényeges kérdés, hiszen ez a gyapjaslepke és annak kártevője, a hernyó a választókerületemben a nagyobb erdőterületeken a tavalyi évben is nagyon elszaporodott. Én úgy gondolom, hogy ha a minisztérium ebben a kérdésben nem foglal kellőképpen állást, és nem kezdi el a védekezést, akkor ezek az idős, esetleg több száz éves fák, erdők nem fogják bírni éveken keresztül ezt a kártételt, hiszen legyengülhetnek és kipusztulhatnak.
Egy hónappal ezelőtt Bóka képviselőtársam hasonló kérdést intézett a minisztériumhoz. Az államtitkár úr ott jelezte, hogy az előrejelző szolgálat már tavasszal felhívta a minisztérium figyelmét ennek a komoly kártételnek a lehetőségére. A növény- és talajvédelmi szolgálat is jelezte már április 14-én az önök és a gazdálkodó szervezet számára, hogy milyen pusztítás várható. Ön akkor azt mondta, hogy a tárca koordinálja a védekezés irányítását, betartatják a jogszabályokat, amelyek a gazdálkodók részére kötelezően betartandók. És azt nyilatkozta az államtitkár úr, tekintettel arra, hogy az ilyen típusú költségkeretek általában felülről nyitottak, ezért a védekezés szempontjából anyagi szűkösségről nem beszélhetünk. Én azt szeretném kérdezni, hogy ha az előrejelzések meg is voltak, abszolút nem látni a védekezés megtörténtét. Hiszen már több olyan külföldi vadász hagyta el az országot, aki kiment vadászni, de amikor fent ült a magaslesen és potyogtak rá a hernyók - szinte függönyszerűen lehet ezt látni, amikor olyan a napfény -, akkor ez egyszerűen riasztó, undorító, és elhagyják az országot. Kirándulni sem lehet ezekben az erdőkben, hiszen mint egy szőnyeg, úgy van elterülve ez a több millió kártevő állat.
Én azt szeretném kérdezni, hogy a minisztérium meddig halogatja az ezen veszélyes kártevő elleni védekezést.
Köszönöm. (Taps a Fidesz padsoraiból. - Közbeszólás ugyanonnan: Bravó!)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi