CSIZMÁR GÁBOR

Full text search

CSIZMÁR GÁBOR
CSIZMÁR GÁBOR foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Bizonyára ön sem gondolja komolyan, hogy a 13 százalékos foglalkoztatási szint egy év alatt zuhant le valamiről. 13 százalékos volt a foglalkoztatási szint öt évvel ezelőtt is, négy évvel ezelőtt is, három évvel ezelőtt is, két évvel ezelőtt is, és az a kormány akkor semmit sem tett. Olyannyira semmit, hogy a 8/1983-as rendeletet nemhogy nem módosította, és nem tette egy korszerű rendeletté, hanem még csak be sem jelentette az Európai Uniónak, mint olyan támogatási rendszert, ami nem felel meg az Unió versenyszabályainak, vagyis olyan helyzetet állított elő Magyarország számára, hogy ha mi ezt nem pótoljuk, akkor büntetésbefizetési kötelezettség mellett lehetett volna csak fenntartani.
Mi az, amit ez a kormány tett két év leforgása alatt? Egyfelől a 20 fő alatti munkaadók számára olyan adókedvezményt biztosított egyéni vállalkozóknak, gazdasági szervezeteknek, őstermelőknek, ami adóalap-csökkentő intézkedéssel ösztönzi a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatását. 2004. január 1-jétől a megváltozott munkaképességű dolgozó munkabérének, de legfeljebb az érvényes minimálbér összegének megfelelően lehet levonni a társasági adóból ezt az összeget. Ezt megelőzően ennek legfeljebb csak a fele lehetett.
Foglalkoztatási kötelezettség tekintetében a foglalkoztatási törvény alapján minden húsz főnél többet foglalkoztató munkaadónak 5 százalékos foglalkoztatási kötelezettsége van, amelyet ha nem teljesít, rehabilitációs hozzájárulást kell fizetnie. Ennek 2003-ban az érvényes összege 37 300 forint volt. Ez az, amit mi lényegében 117 600 forintra emeltünk meg azért, hogy növeljük a munkáltatók érdekeltségét egyfelől, másfelől növeljük azt a bevételi forrást, amiből a további munkáltatók támogathatók a megváltozott munkaképességűek foglakoztatására.
Ami az áfát illeti, valószínűleg nem jól tájékozódott a képviselő úr. Az áfa-visszaigénylés tekintetében személyesen jelen voltam azon a tárgyaláson, amit a Védett Szervezetek Országos Szövetsége, a Pénzügyminisztérium, a Foglalkoztatási Minisztérium, az ESZCSM, valamint az érintett szakszervezetek közösen folytattak, ahol megállapodtunk, hogy az áfa-visszatérítés módja milyen technikával történjék összegszerűségében. Ez 3,8 és 4 milliárd közötti összeg, és ezzel a megoldással maguk az érintettek is egyetértettek, úgyhogy jobban kéne talán ismerni a valóságos viszonyokat. (Soltész Miklós: Meg is kapták?)
Valóban száz cég védett szervezetként foglalkoztat megváltozott munkaképességű embereket, de további több ezer cég foglalkoztat megváltozott munkaképességű embert. A száz cégnél mintegy 40 ezer fő van alkalmazásban.
Ami az állami foglalkoztatási szolgálat néhány adatát illeti: rehabilitációs foglalkoztatást bővítő bértámogatásban 2002-ben 1791 fő, 2003-ban 1957 fő részesült, ami 9 százalékos bővülést jelent. Munkahelyteremtő, -megőrző támogatás: 2002-ről 2003-ra 32,5 százalékos bővülés. A létrehozott, illetve megőrzött munkahelyek száma 17,8 százalékkal nőtt 2002-ről 2003-ra. A munkában maradást elősegítő állami dotáció mértéke 33,8 milliárdról 46,4 milliárd forintra emelkedett, ez 37 százalékos forrásbővülés egy év leforgása alatt. A támogatás terhére 2003-ban 40 ezer fő megváltozott munkaképességű személyt foglalkoztattak. A munkaügyi szervezetben regisztrált 38 ezer fő megváltozott munkaképességű munkanélküli személyből 14 ezer főt sikerült munkába helyezni, 36 százalékos eredményességgel. 16 különböző munkaerő-piaci szolgáltatást 2002-ben mintegy tízezer fő vett igénybe, 2003-ban már ennél sokkal többen.
Nem sorolom végig az összes adatot, még egyet érzékeltetésül: a felnőttképzési normatív támogatást ez a kormányzat vezette be 2003. január 1-jétől. A fogyatékosok képzése nemcsak szakképzés, hanem általános és nyelvi képzés keretében is történhet, a normatív támogatás összege 2003-ban 475 millió forint volt, 2004-ben a hatszorosa, 2,9 milliárd forint.
Képviselő Úr! Azt gondolom, hogy mindezen adatok alapján nehéz kétségbe vonni, hogy ez a kormány nemcsak nézte a számokat, hanem cselekedett is, hogy javuljanak a számok. Cselekedni fog a jövőben is.
Köszönöm a figyelmet.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi