ERDŐS NORBERT

Full text search

ERDŐS NORBERT
ERDŐS NORBERT (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Sokszor hallottuk a szocialista - SZDSZ-es kormánytól, hogy a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium kiemelt figyelmet fordít a szakképzetlen és a fogyatékos felnőttek képzésére. Ennek a célnak a hatékonyságáról annyit, hogy 2004 januárjában a megváltozott munkaképességűeknek mindössze 13 százaléka, csupán 49 ezer fogyatékkal élő volt foglalkoztatva valamilyen formában. Azt hiszem, egyetérthetünk abban, hogy ezen az arányon mindenképpen változtatni kell. Mindent el kell követni annak érdekében, hogy az a fogyatékkal élő, aki képes és akar napi 4-6 órát dolgozni, annak ezt a lehetőséget biztosítani kellene.
Több olyan vállalkozás alakult az elmúlt években, amelyek a megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztatta, szellemi vagy könnyű fizikai munkával. Az előbb említett 13 százalék azért is elkeserítő, mert mint bizonyára tudjuk, tavaly volt a fogyatékosok éve, mégsem történt semmilyen előrelépés foglalkoztatási lehetőségeik szélesítésében. Sőt, egy új szabály bevezetésével félő, hogy ez a 13 százalékos foglalkoztatási arány is csökkenni fog. Jelenleg mintegy 100 magyar cég foglalkoztat csökkent munkaképességű dolgozót. E cégek bizonyos előnyöket élveznek, a legfontosabb ilyen előny, hogy az állam munkavállalónként havi 70-80 ezer forintos támogatást nyújt számukra. Decemberben azonban egy másik jelentős előnyt a költségvetési szavazásnál megkurtítottak.
(20.20)
Megszüntették azt a szabályt, hogy a cégek visszaigényelhetik a beszerzések utáni áfát. Egy új, bonyolultabb visszaigénylési rendszer lépett életbe, amely körülbelül az áfa-visszaigénylés felét elviszi. Ezzel a cégek 4-7 milliárd forintot veszítenek. Információnk szerint az új szabály életbelépése miatt a legtöbb cégnél már létszámleépítést terveznek, sőt van olyan is, ahol egyenesen a vállalat megszűnésével számolnak. Veszélybe kerültek ezek a cégek, veszélybe kerültek a fogyatékkal élő emberek munkalehetőségei. Összeomlás fenyegeti a hosszú évek alatt kiépített rendszert.
A csökkent munkaképességűeket foglalkoztató cégek tavaly a sajtóból értesültek arról, hogy a költségvetés áfakurtításra készül. A VSZOSZ tárgyalásokat kezdeményezett az érintett minisztériumokkal, így a Pénzügyminisztériummal is, amely szóban ígéretet is tett rá, hogy 2004-ben költségvetési tartalékból fogják támogatni a hátrányosan érintett vállalatokat. A kérdés már csak az, hogy Draskovics Tibor emlékszik-e erre a szóbeli ígéretre.
Tisztelt Országgyűlés! A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium holnapján olvashatunk egy vitairatot a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának elősegítéséről címmel. Idézném a célkitűzés alcímben szereplőket: “Növekedjék a megváltozott munkaképességű emberek között a foglalkoztatottak, mindenekelőtt az integráltan foglalkoztatottak száma és aránya. A speciális, védett munkahelyeket azok számára szükséges fenntartani, akik segítséggel, sikeres foglalkoztatási rehabilitációval sem képesek teljesíteni a normál munkahelyeken elvárt feltételeket. A megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának elősegítését szolgáló érdekeltségi rendszer legfontosabb elemének tekinthető támogatási forma hatékonyságának növelése a nyílt munkaerő-piaci integráció és a védett foglalkoztatás optimális feltételeinek kialakítása érdekében, az európai uniós versenyszabályoknak megfelelően.”
Tisztelt Országgyűlés! Ezek a célkitűzések szöges ellentétben vannak a jelenlegi helyzettel. Tudniillik nem növekszik a megváltozott munkaképességű emberek között a foglalkoztatottak száma, sőt csökken. A foglalkoztatásuk elősegítését szolgáló támogatási forma hatékonyságának növelése helyett azok csökkentése figyelhető meg, többek között az áfa-visszaigénylési új szabály miatt.
Mit tudna mondani a szocialista-SZDSZ-es kormány a csökkent munkaképességű embereket foglalkoztató több mint száz cégnek, amelyek már az átszervezést és a létszámleépítést tervezik? És mivel nyugtatná meg az ott dolgozó fogyatékkal élőket, akik az állásukat, a megélhetésüket féltik? Bár az ígéret itt már kevés, tettekre van szükség!
Tisztelettel várom a kormány válaszát. Köszönöm, hogy meghallgattak.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi