SOLTÉSZ MIKLÓS

Full text search

SOLTÉSZ MIKLÓS
SOLTÉSZ MIKLÓS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Ugyan nem illik visszautalni az előző hozzászólásra, de mégis a témám hasonló, és ugyanazokat az embereket érinti, akikről Erdős Norbert képviselőtársam beszélt. Akkor, amikor mozgássérültekkel, fogyatékkal élőkkel foglalkozik valaki, illetve a társadalom gondolkodik róluk, illetve próbál értük tenni, akkor mindenkiben sok-sok olyan gondolat indul meg, hogy mi az a plusz, amit megtehetnénk értük, hisz amúgy is elesettek, amúgy is hátrányos helyzetben vannak. Tehát minden lehetőséget meg kell ragadnia a társadalomnak, hogy bizonyítsa, igenis érdemes arra, hogy ilyen embereket támogasson. Ezért is megdöbbentő az a hír, amely az utóbbi hetekben, hónapokban derült ki, ugyanis a Pető Intézet ellehetetlenüléséről lehet hallani.
Mi történt? A Pető Intézetnek, illetve az Oktatási Minisztériumnak van egy alapítványa, a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézete, és ehhez tartozik egy alapítvány, mely alapítványnak a vezetésében néhány hónappal ezelőtt változás történt. Ennek kuratóriumát az Oktatási Minisztérium nevezi ki, illetve még más miniszteriális szervezetek küldenek oda tagokat.
(20.30)
Az elmúlt évtizedben ebben a kuratóriumban részt venni nemcsak hogy kötelességük volt azoknak az embereknek, akik ott voltak, hanem egy megtisztelő és egy felemelő feladat is volt. Ez a kuratórium azzal kezdte a munkáját, hogy tíz év hagyományát megtörve saját magának megszavazta a saját tiszteletdíját. Ez a kuratórium azzal kezdte a munkáját, hogy az Oktatási Minisztériumból, a költségvetésből, illetve különböző alapítványi befizetésekből és támogatásokból érkező pénzek egy részét, 60 millió forintot zárolt, eltett, hogy ő maga fog dönteni afölött, és nem adta oda magának a Pető Intézetnek, amely a valóságos munkát végzi.
A mozgássérültek és a mozgássérültek hozzátartozóinak az életét teszi jobbá, és próbálja jobbá tenni a Pető Intézet. Ebben az intézetben nemcsak több száz gyermek gyógyítása, fejlesztése folyik, hanem konduktorképzés is zajlik, ami azt jelenti, hogy az országban szerte és sokszor külföldön is ezek a konduktorok megbecsülést kapnak, illetve olyan segítséget tudnak nyújtani mozgássérülteknek, amelyet a szülők, a hozzátartozók nem tudnak megtenni. Ezek a nemzetközi sikerek visszaigazolódtak akár az angol vagy brit királyságból, akár pedig más országokból is olyan tapasztalatok érkeztek, amelyek azt mutatják, hogy ez az intézet igenis méltó a hírére, méltó az alapítójára, igenis hungarikumként szerepel.
Éppen ezért nem érthető, hogy miért kell ezt a 60 millió forintot elvonni, miért kell az alapítvány kuratóriuma tagjainak pénzt fölvenni csak azért, mert havonta egyszer összeülnek, és bizonyos döntésekben részt vesznek. A lehetetlen helyzet, amely megvalósult, tovább fokozódott azzal, hogy a kuratórium képtelen megkötni egy szerződést az Oktatási Minisztériummal, aminek következtében 160 millió forint sorsa a levegőben lebeg. Ebből a 160 millió forintból kellene az elkövetkezendő nyári hónapokban a fizetéseket és az egyéb kötelezettséget fizetnie a Pető Intézetnek. Ez sem áll rendelkezésre.
Az ellehetetlenített helyzet következtében a Pető Intézet pénteki évzáróján az a főigazgató asszony adta be, illetve jelentette be a felmondását, aki lassan tíz éve vezeti a Pető Intézetet; az az asszony, aki 30 éve dolgozik ezen a területen, a szakma legalsó lépcsőfokától egészen a vezetői posztig tanulta ki és vitte ezt az intézetet; az az asszony, aki most tíz éve vezeti, előtte pedig főigazgató-helyettes volt, és mindegy, hogy milyen kormány volt az országban, mindegyik kormány elfogadta a tapasztalatait és a tudását. Ezt a helyzetet okozták önök, ezt a helyzetet okozta az Oktatási Minisztérium által kinevezett kuratórium. 110 óvodáskorú gyermek, körülbelül 110 iskolás, több mint 20 külföldi mozgássérült lehetőségeit fogják megvonni ezzel a lehetetlen helyzettel.
Tisztelt Államtitkár Úr! Ugyan nem önhöz kellene céloznom ezeket a mondatokat, illetve gondolatokat, de tegyenek valamit, hogy ez a helyzet megforduljon, tegyenek valamit, hogy megváltozzon. Tegyenek valamit, hogy ebben a világhírű, igenis hungarikum intézményben helyreálljon a rend, a pénz, amely jogosan őket illetné meg, ne más zsebekbe vándoroljon, hanem azokat illesse meg, akiket a sors sajnos ilyen helyzetbe hozott!
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi