DR. VERES JÁNOS

Full text search

DR. VERES JÁNOS
DR. VERES JÁNOS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Egyetértek önnel abban, hogy valamennyi fontos szakmai megbízatást csak felkészült, több évtizedes szakmai gyakorlattal rendelkező személyeknek szabad betölteniük Magyarországon. A kormány is így gondolkodik, és így is cselekszik, amikor kormányzati döntésekről van szó.
Azért esett a választás Schiffer Péterre, amikor arról volt szó, hogy ki töltse be a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének főigazgató-helyettesi posztját, mert ő közel tizenöt éve dolgozik banki és pénzügyi felügyeleti munkakörökben. Annak érdekében, hogy ne legyen viszonylag nagy vita közöttünk, szeretném elmondani, hogy ő 1997-ben került a PSZÁF jogelődjéhez, egészen 2002-ig a felügyeletnél dolgozott, és a PSZÁF akkori vezetése 2000-ben nevezte ki az érintett személyt, vagyis Schiffer Pétert a PSZÁF főosztályvezető-helyettesévé. (Derültség a kormánypárti oldalon.) Nem gondolom, hogy azt a döntést a jelenlegi kormány bármilyen módon befolyásolta volna, de azt sem gondolom, hogy az akkori kormány bármilyen módon befolyásolta volna azt a döntést. Ezzel csak azt szerettem volna érzékeltetni, hogy az adott személy kinevezésével kapcsolatban 2000-ben történt egy egyértelmű álláspontnak az elfoglalása.
De történt még egy, hiszen 2002. július 2-án, amikor Schiffer urat a Bank of China igazgatósági tagjává és magyarországi vezérigazgató-helyettesévé választották, akkor a PSZÁF engedélye szükséges volt ennek a beosztásnak a betöltéséhez, és Schiffer úr, illetve az a bank, amely őt a továbbiakban alkalmazta, megkapta ezt az engedélyt a PSZÁF vezetőjétől. Úgy vélem, hogy az adott személy eddigi szakmai pályafutásával, munkájával kapcsolatban nem lehet olyan kritériumokat felhozni, amelyek negatívan ítélnék meg a munkáját, hiszen - még egyszer mondom - az elmúlt években több alkalommal minősítette az arra hivatott szakmai szervezet Magyarországon az ő tevékenységét, és úgy minősítette, ahogy azt elmondtam.
Most minősítette más is, hiszen az ön interpellációjának egyik forrása feltehetően a Magyar Nemzet napilap egyik írása volt. Ebből az újságból szeretnék most idézni. “Neves felügyeleti szakember, Schiffer Péter távozik a PSZÁF-től, és a Bank of China Magyarország Rt.-nél folytatja tevékenységét.” Ezt 2002 nyarán írta a Magyar Nemzet - szó szerinti idézet az újságból. Lehetséges persze, hogy az újság véleménye azóta változott, de nem valószínű, hogy amit akkor leírt - s amely írásában neves felügyeleti szakembernek nevezte Schiffer Pétert -, utólag korrigálni kellene. Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy valamely napilap minősítése lenne meghatározó az adott személyt illetően, csak hogy az elmúlt hetekben némileg más kontextusban szerepelt a neve ebben az újságban.
Ha már szóba hozta Erős Jánost a képviselő úr, akkor szeretném elmondani, hogy Erős János abból a Magyar Fejlesztési Bankból, amelynél 130 milliárd forintot meghaladó veszteséget örökölt, a múlt évre vezetőtársaival közösen olyan intézményt csinált, amelynek a nyeresége meghaladta a 6 milliárd forintot, ráadásul ez a bankvezetés a törvényes keretek megteremtését követően pontosan betartotta azt a keretet, amit egy fejlesztési banknak egy országban be kell töltenie. A Moody's Hitelminősítő Intézettől a magyar állammal azonos hitelminősítést kapott a Magyar Fejlesztési Bank, tehát mind az eredmények, mind a szakmai minősítések azt támasztják alá, hogy az sem volt rossz döntés.
Kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypárti oldalon.)
(15.20)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi