ARNÓTH SÁNDOR

Full text search

ARNÓTH SÁNDOR
ARNÓTH SÁNDOR (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Immár második alkalommal fordulok önhöz a megye és az ország legjelentősebb mezőgazdasági nagyvállalatának ügyében. Az ön által első interpellációnkra adott válasz elégtelen volta mára teljességgel bebizonyosodott. A helyzet immáron sajnos sokkalta rosszabb.
Amint az ön előtt is ismert, megyénk, Hajdú-Bihar megye eddig joggal lehetett büszke fejlett mezőgazdaságára. Mára ez a sikertörténet sajnos a múlté. Ennek csalhatatlan jele, hogy a térség és a hazai baromfiágazat egyik legnagyobb vállalata, a Hajdú-Bét Rt. is tönkrement.
A mára kialakult pénzügyi csőd nemcsak a tulajdonos, a Wallis Rt. gondja-baja, hanem az egész térségé. A Hajdú-Bét csődje emberek ezreinek megélhetését lehetetleníti el, mi több, a gazdálkodó családok anyagi biztonságát és javait is közvetlenül veszélyezteti. A cég, mint a baromfipiac legnagyobb szereplője az egész iparágat is veszélybe sodorhatja. A helyzet tehát rendkívül súlyos, és messze túlnő és túlmutat a meglévő piaci gondokon. Érthető, hogy ebben a helyzetben az önhibájukon kívül kilátástalan helyzetbe sodort gazdálkodók kormányzati beavatkozást követelnek.
A közelmúltban országos méreteket öltő agrárválság megyénkben azzal a veszéllyel fenyeget, hogy hazánk európai uniós csatlakozásának küszöbén a még meglévő termelőalapok is felszámolódnak. A sertéstenyésztőket sújtó gondokat a mezőgazdasági kormányzat sikertelenül próbálta eddig megoldani, és ennek egyenes következménye az lett, hogy napjainkban kilogrammonként már 70-80 forint veszteséget kénytelenek elkönyvelni az ágazat szereplői, dacára annak, hogy jobb minőségű húst állítanak elő az Unió átlagánál.
A mezőgazdasági kormányzat a szárnyasokat nevelő gazdák érdekeit sem volt képes megvédeni, emiatt folyamatossá vált a piacvesztésük. Ez már eddig is sok ezer munkahely elvesztését jelentette számukra.
A Hajdú-Bét Rt. csődje tehát csak egy a mezőgazdaság nyomasztóan szaporodó válságjelenségei közül. A gazdák annak ellenére, hogy szigorú rendben, szerződések alapján termeltek, hónapok óta nem kapták meg a járandóságukat, és most a vállalat csődjével nemcsak munkájuk eredménye látszik elveszni, hanem a családi vagyonuk is. A Hajdú-Bét Rt. ugyanis eleve úgy helyezte ki nevelésre a libákat, hogy jelzálogjogot tétetett üzletfelei ingatlanvagyonára, ily módon biztosítva saját érdekeit. E sajátos piaci technika egyenes következménye az lett, hogy a Hajdú-Bét által kifizetetlen gazdák a bankok felé is hitelképtelenek lettek, sőt egy élet munkájával létrehozott értékeik, jelzáloggal terhelt ingó és ingatlan javaik is veszélyben forognak.
A kormány által felkínált hitel lehetősége azoknak sem nyújt valódi segítséget, akik még hitelképesek, mert a javasolt konstrukció szerint saját pénzükért kellene kamatot fizetniük. Ön is beláthatja, hogy ez a megoldás nem nyújt kitörési lehetőséget a családok ezreit tönkretevő ördögi körből. (Dr. Magda Sándor: Idő!)
Tisztelt Miniszter Úr! Milyen megoldási javaslata van (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), amely valóban megoldaná a kialakult válsághelyzetet? (Dr. Magda Sándor: Idő!) Hogyan kívánja a kormány a gazdatársadalmat megvédeni a piac kiszolgáltatottságától?
Köszönöm. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi