GAÁL GYULA

Full text search

GAÁL GYULA
GAÁL GYULA gazdasági és közlekedési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Képviselő Úr! Hölgyeim és Uraim! Nagyra értékelem a képviselő úrnak ezt a protektív, védelmező indulatát, amellyel felszólal az üveg- és porcelánipari manufaktúrák, üzemek érdekében. Ugyanakkor, ha felszólalásáról a sajnálatosan megjelenő demagóg elemeket lehántom, akkor azért látszik az is, hogy a képviselő úr pontosan tudja, az alapvető problémák nem a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium illetékességi körébe tartozóak.
Ugyanúgy az üveg- és porcelániparban, mint a parlamentben egyébként szintén tárgyalt textil-, bőr-, ruházati és egyéb iparágakban, nem tehetünk mást, mint tudomásul vesszük a világpiaci folyamatokat, hiszen a magyar piac önmagában ezeket a tevékenységeket nyilvánvalóan nem tudja eltartani, tehát versenyeznünk kell a nemzetközi piacokon. Tudomásul kell venni, hogy itt sajnos az elmúlt néhány évben jelentősen szűkült a kereslet a nagy hozzáadott értéket előállító kézi, finom kimunkálású porcelán- és üvegtermékek iránt, és nagymértékben előretörtek a gépi sorozatgyártású termékek értékesítői.
Ugyanakkor ezt a piaci nehézséget leszámítva alapvetően árfolyamoldalról - ahogy a képviselő úr bevezető mondata is utal rá - éri jelentős veszteség ezeket a vállalatokat, mert hiába sikerült néhánynak közülük érdemben növelnie a dollárban elszámolt árbevételét, ha a forint-árbevétele ezzel párhuzamosan nem nő, a költségeit nem tudja ellensúlyozni.
Másik oldalról a foglalkoztatási gondokat kívánja a kormányzat hatékonyan kezelni. Ennek érdekében az üveg- és porcelánipari területen az idei évben közel 185 millió forintot adott a Foglalkoztatáspolitikai Alapból azért, hogy a munkahelyeket megőrizhessék, és egy olyan reorganizáció valósulhasson meg, amely ezeknek a cégeknek a további működését biztosítani tudja.
Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps az MSZP soraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi