STOLÁR MIHÁLY

Full text search

STOLÁR MIHÁLY
STOLÁR MIHÁLY (Fidesz): Tisztelt Államtitkár Úr! Több mint két éve írásbeli kérdést nyújtottam be Csillag István gazdasági miniszterhez az Ajka Kristály Kft. biztonságos működését is veszélyeztető árfolyam-politika miatt. A válasz kitért arra, hogy a versenyképesség javításához a kormány a kétséges hatékonyságú célzott támogatások helyett kiszámítható és piacbarát gazdasági környezet teremtésével és adóterhek mérséklésével kíván hozzájárulni.
Ma már tény, hogy a kiszámíthatóság, az adóterhek mérséklése és még Csillag miniszter úr is a feledés homályába merült. A nagy ígérgetők számára egyszerűbb volt minisztereket, miniszterelnököt váltani, mint bevallani, hogy csupán a választók megtévesztésére képesek, a gazdaság élénkítésére nem. Mert beszélhetünk-e piacbarát környezetről akkor, amikor az országban napról napra egyre több munkahely szűnik meg vagy kerül veszélybe, és a munkáltatókat újabb és újabb járulékok, adóterhek sújtják?
Minden nehézség ellenére az Ajka Kristály Kft., amelynek őse 1878-ban kezdett el Ajkán dolgozni, mindvégig fizetőképes volt. Mára azonban már nemcsak az ajkai, hanem a parádi, a salgótarjáni, a hollóházi és a Zsolnay manufaktúrák működése, mi több, jövője is bizonytalanná vált. Nem csupán arról van szó, hogy közel 3 ezer munkahely került végveszélybe, amely önmagában is tragikus, de olyan szakmák és szakmai kultúrák szűnhetnek meg akár örökre, amelyeknek Zsolnay Vilmos, Róth Miksa vagy éppen Fischer Mór voltak a reprezentánsai.
Tisztelt Államtitkár Úr! Az említett manufaktúrák által gyártott porcelán- és üvegipari termékeket méltán tekinthetjük hungarikumoknak. Az azonban, hogy ezek a termékek a továbbiakban is Magyarország reklámhordozói maradjanak a világban, csak úgy lehetséges, ha a munkaügyi és a Gazdasági Minisztérium ebben a rendkívül kritikus helyzetben összefogva segítő kezet nyújt a területnek. A piacon maradást vagy a piacra jutást mozdítaná elő a manufaktúrák segítése munkahelymegtartó támogatással vagy kedvezmények biztosításával.
Tisztelt Államtitkár Úr! Tudnak és akarnak-e gyors és hatékony segítséget nyújtani az ajkai, a parádi, a salgótarjáni és a Zsolnay manufaktúráknak, hogy az általuk reprezentált szakmák és nemzetközi hírnévre szert tett szakmai kultúrák ne szűnjenek meg végképp, és a továbbiakban is hungarikumként, márkanévként képviseljék hazánkat a nagyvilágban?
Tisztelettel várom válaszát. (Szórványos taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi