VARGÁNÉ KERÉKGYÁRTÓ ILDIKÓ

Full text search

VARGÁNÉ KERÉKGYÁRTÓ ILDIKÓ
VARGÁNÉ KERÉKGYÁRTÓ ILDIKÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Kedves Miniszter Úr! A társadalmi-gazdasági átalakulás nagy terheket rótt az emberekre, de a gyengébb pozícióban lévő csoportokat halmozottan sújtotta a szegénység és a társadalmi kirekesztés kockázata. Napjainkra nyilvánvalóvá vált, hogy vannak olyan hátrányos helyzetű társadalmi csoportok, amelyeknek munkaerő-piaci helyzete gazdasági fellendülés esetén sem javul.
Magyarországon az alacsony iskolai végzettséggel rendelkező, aktív korú emberek foglalkoztatási rátái elmaradnak az átlagtól, és a munkanélküliség, a tartós munkanélküliség, valamint az inaktivitás szintje is magasabb körükben. Az alacsony iskolai végzettség sok esetben egyéb hátrányokkal fordul elő, amelyek tovább rontják az elhelyezkedési esélyeket, és kezelésük komplex megközelítést igényel.
A kilencvenes évek gazdasági átalakulása térségenként rendkívül differenciáltan ment végbe, melynek eredményeként a régiók között jelentős munkaerő-piaci különbségek alakultak ki. A legfejlettebb régiókban 2003-ban 62 százalék körüli volt a foglalkoztatási ráta, 5 százaléknál alacsonyabb a munkanélküliségi ráta, sőt egyes térségekben a szakképzett munkaerő hiánya is tapasztalható.
Ugyanakkor a fejletlenebb régiókban a foglalkoztatás szintje 2003-ban alig haladta meg az 50 százalékot, és a munkanélküliségi ráta is átlagosan 8 százalék feletti értéket mutatott, ezért a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium egyik igen fontos feladata a közmunkaprogramok meghirdetése és finanszírozása.
A közmunka legfontosabb célja a tartós munkanélküliek, a rendszeres szociális segélyben részesülők életkörülményeinek javítása, de nagyon fontos az elmaradott térségek felzárkóztatását célzó önkormányzati közfeladatok ösztönzése is.
Ezért kérdezem a miniszter urat, milyen eredményeket tud felmutatni a 2004. év során az eddig elvégzett feladatai közül a Közmunkatanács. A közmunka keretében foglalkoztatott munkavállalók hol és milyen feladatokat végeztek, és a közmunkaprogramban részt vevők számára milyen lehetőségek adódnak a jövőben?
Köszönöm. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi