GRÁF JÓZSEF

Full text search

GRÁF JÓZSEF
GRÁF JÓZSEF földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm a kérdését, mert módom és lehetőségem van ismét elmondani a magyar gazdálkodóknak, amit az elmúlt három hónapban több mint 60 helyen elmondtam, és velük tökéletesen megértettük egymást, hiszen ugyanazt a nyelvet beszéltük, és ugyanazokat a szakmai kérdéseket vitattuk meg egymással. (Taps az MSZP soraiban.) Én abba a kérdésbe nem mennék bele, hogy miért sikerült így a magyar EU-s kifizetőrendszer létrehozása, melyik kormánynak milyen a felelőssége benne, mert nincs a dolognak értelme. Inkább azt mondanám, hogy amikor végre felgyorsult, akkor is egy kicsit irányt tévesztettünk a hivatal szervezeti rendszerét, filozófiáját és személyi összetételét tekintve. Nem véletlen, hogy az első miniszteri munkanapokon mind a hármon alaposan változtattam, és azóta azért igen nagy a különbség ezen a területen.
Az első és legfontosabb az, hogy nem jövő májusban fogjuk a SAPS-támogatásokat kifizetni, mert ma minden gazdálkodó befáradhat a bankba, és nagyon kis kamat ellenében fölveheti már előre előfinanszírozással ezt az összeget. Az AVOP és a SAPARD-pályázatoknál az ez évi 47 milliárdot és az AVOP-nál a 17 milliárdot év végéig folyamatosan kifizetjük, és ezt minden gazdálkodó meg fogja kapni. A tejkvótát, erdőtelepítést, intervenciós felvásárlást rendbe tettük, és rendben lesz február 15-ig a top-upra fizetendő 92 milliárd is.
Az agrár-környezetgazdálkodásról: azzal szeretnék foglalkozni, amit mondtam és nem ígértem. Ez pedig a következő: azt mondtam, hogy július 31-ig elbíráljuk a kérelmeket. Megtörtént, az interneten bárki másnap megnézhette, hogy nyert vagy nem, több mint 25 ezer pályázó pályázott sikeresen. A különböző jogcímeken elért támogatás, mert hat jogcím volt, ez több mint másfél millió hektárt jelent, ami a magyar agráriumban egy igen komoly előrelépés a következő időszakban. Ahogy mondtam - és nem ígértem -, az EU jogszabályainak megfelelve folyik a 8 százalék kötelező leellenőrzése a kifizetések előtt, mert nem akarunk úgy járni, hogy kifizetett pénzekből vissza kelljen utána kérni. Erre két hónap időt adtam, azaz e hónap végén befejeződik, és mivel öthetes, kegyetlen eső áztatta földeken kellett a munkát végezni, ezért a szükséges átcsoportosításokat gépkocsival, személyi feltételekkel átadtam ahhoz az MVH-nak, hogy ezt a munkát végre tudják hajtani.
Ezért úgy gondolom, hogy mindenki időben és pontosan meg fogja kapni ezt a 44 milliárd forintot, amire óriási szüksége van. A tapasztalataim alapján ezt a termelők mindenütt pontosan és jól megértették. Elnézést kértem a kormány nevében, és többször megkövettem azokat, akik időben nem tudtak hozzájutni a támogatásaikhoz, hiszen őket nem a mi gondjaink és a problémáink érdeklik, de mindenütt megértették azt, hogy ennyi idő alatt ennyit lehetett csinálni. A hat hónapos lemaradásból egyhetes lemaradásunk van körülbelül, e hónap végére ezt is be fogjuk hozni.
Úgy érzem a vidéken a közös gondjaink és problémáink átbeszélésével és megbeszélésével, hogy sokkal nagyobb a megértés, és pontosan és jól tudjuk, hogy mit akarunk a következő időszakban elérni. A magyar gazdálkodók 200 milliárd forint fölötti - nem támogatáshoz, mert nem szeretem ezt a szót, mert igazságtalan - kifizetéshez fognak jutni az ősz folyamán hiánytalanul, tisztességesen és időben.
Köszönöm. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi