MÁRTON ATTILA

Full text search

MÁRTON ATTILA
MÁRTON ATTILA (Fidesz): Köszönöm, elnök asszony. Elnézést, teljesen tíz percre voltam beállva. A további két módosító javaslatról igyekeznék röviden szólni.
A 61. módosító javaslat a törvényjavaslat 14. §-ának módosítására hivatott. Az eredeti megfogalmazás a piacra lépés határidejét négy hónapban határozza meg. Én ezt az ismereteim szerinti első változatban szereplő - amely szakmai egyeztetésen is volt - második hónapra szeretném visszaállítani, hiszen meglátásom szerint - és a piac szereplői is ebben teljesen egységes véleményen vannak - semmi nem indokolja azt, hogy a bejelentéstől számítva négy hónapot kelljen a piac szereplőinek várniuk arra, hogy a szabadpiacról szerezhessék be a gázt, hiszen minden törvényi feltétel adott. Hogy csak egyetlenegy dologra utaljak: például rendelet írja elő, hogy az így bejelentkező fogyasztóknak 30 napon belül kell fölszerelni az új mérőt, tehát semmi sem indokolja, hogy négy hónapos kivárás legyen.
(21.30)
A módosító javaslat második része pedig egy olyan szabályozási szándékot tartalmaz, hogy jelen törvény tárgyalása alatt, illetve ez év március 31-ig a szabadpiacra lépési szándékokat jelző fogyasztókra is ez a törvényi szabályozás legyen és lehessen érvényes, hiszen semmi nem indokolja, hogy a már kilépési eljárást kezdeményezett fogyasztók vagy leendő szabadpiaci fogyasztók bármilyen hátrányos megkülönböztetésben részesüljenek.
A harmadik módosító javaslat, amely szintén a 14. §-ra vonatkozik, és 66. sorszám alatt található az ajánlásban: nagyon örülök annak, hogy Podolák képviselő úr az előbb elmondta ezt a hozzászólását, és úgy érzem, hogy amiről a hozzászólás végén beszélt, az teljesen egybecseng ennek a módosító javaslatnak a szellemiségével. Az én módosító javaslatom, amit benyújtottam, arról szól, hogy mindazon fogyasztók, akiknek valamilyen ok miatt a szabadpiacról vissza kell térniük egy közüzemi szolgáltatóhoz, ne részesüljenek külön büntetésben, és maradjon ki a törvényjavaslatból, hogy a fogyasztó a kezdeményezést követő év június 30-ig fizessen felemelt díjat.
Az előbb Podolák képviselő úr részletesen szólt arról az alapról, amely pontosan a lekötött kapacitások szabaddá válásáról és az így szükséges és fizetendő kapacitáslekötési díj kompenzációjáról szólt. Úgy gondolom, hogy ez a módosító javaslat, amely a 66. sorszámot viseli, szellemében pontosan egybecseng azzal, amit Podolák képviselő úr mondott, hiszen ha mondjuk, egy szolgáltató valami miatt ellehetetlenül a piacon, és egy szabadpiaci fogyasztónak nincs lehetősége arra, hogy tőle szerezze be folyamatosan a földgázt, abban az esetben igenis térhessen vissza a közüzemi szolgáltatójához úgy, hogy a felmerült és csakis a felmerült költségeket a gázév lezárásáig fizesse meg, és semmiképpen se kelljen még plusz egy évet, tehát a következő év június 30-áig pluszköltséget magára vállalnia, hiszen nem egy esetben előfordulhat az, hogy ez egyébként a fogyasztó szándékaitól teljesen függetlenül történik.
Köszönöm szépen a figyelmet, ennyit szerettem volna elmondani. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi