DR. CSAPODY MIKLÓS

Full text search

DR. CSAPODY MIKLÓS
DR. CSAPODY MIKLÓS (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Az összefirkált Budapest régi, kedves sajtótéma. Időnként fölbukkan a kérdés, ilyenkor heves küzdelem kezdődik a graffitik ellen, aztán kifullad a dolog. A sajtó, főleg a napilapok Budapest-mellékletei, illetve a kerületi tévék és újságok felhívásai sokat segítenek, a városlakókat azonban a valóságos utcakép érdekli. Ez minősíti a falfirkák elleni küzdelmünk sikerét, illetve kudarcát is. A vizuális környezetszennyezés pedig amellett, hogy az elhanyagolt, ápolatlan város benyomását tovább erősíti, rengeteg friss felújítás eredményét is tökreteszi, és kidobott pénzzé teszi a befektetett munka nem kis költségeit.
Választókerületem, Lágymányos, Gellérthegy és Szentimreváros polgárait a Móricz Zsigmond körtéri aluljáró piszka és a gyönyörűen fölújított Bartók Béla út összefirkált házfalai foglalkoztatják, de a vizuális szemetelők működése sajnos az egész kerületre kiterjed. Ez most, az idegenforgalmi szezon kezdetén újra egyre nagyobb gondot jelent.
Újbuda önkormányzata ugyan kiemelt feladatként kezeli a graffitimentesítést, az erre fordítható összeg azonban nem elegendő. A lakóház-felújítási pályázatok keretében mód van rá, hogy a társasházak és a lakásszövetkezetek a falfirkák eltávolítására is kérjenek támogatást, sőt odáig megyünk el, hogy az önkormányzat még a 40 százalék önrész, 60 százalék támogatás arányától is eltér, ráadásul ez a munka mint vállalkozás is megéri, mindez azonban folyamatos feladatot jelent, következésképpen nagyobb a forrásigénye is. Alapvetően több technikai megoldás kínálkozik a falfirkák eltüntetésére. Mindenesetre a XI. kerületben jó példákkal is szolgálhatunk.
Azt kérdezem államtitkár úrtól, hogy a szezon kezdetén lát-e lehetőséget arra, hogy legalább az olyan, idegenforgalmi szempontból kiemelkedő területek önkormányzatai, mint például a Gellérthegy és környéke - persze van más is - a falfirkák eltüntetésére nagyobb forráshoz juthassanak.
Köszönöm, és figyelemmel várom válaszát.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi