ARATÓ GERGELY

Full text search

ARATÓ GERGELY
ARATÓ GERGELY oktatási minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Valószínűleg egyetértünk abban, hogy az az ideális megoldás, hogyha minden egyes gyerek már az első alkalommal piacképes és használható szaktudást szerezhet.
A kormány éppen ezért hirdette meg a száz lépés programjának keretében a szakképzést érintő tizennégy lépést, azt a tizennégy lépést, amelyek között szerepel néhány olyan fontos lépés, amelyik közelebb hozza egymáshoz a munkaerő-piaci igényeket és a szakképzés rendszerét, a gyerek igényeihez és a munkaerőpiac igényeihez rendeli hozzá a szakképzés finanszírozását és a szakképzésben zajló folyamatokat, és nem azt várja el, hogy a gyerek alkalmazkodjon a szakképzés szabályaihoz, a szakképzés logikájához.
Néhányat érdemes ezek közül kiemelni. Nagyon fontos ezek közül az, hogy lehetővé tesszük, hogy a gyakorlati szakképzés korábban elkezdődhessen a szakképzés alapozó szakaszában, ilyen módon a gyerekek benn maradjanak a szakképzésben, és megfelelő gyakorlati képzettséget kaphassanak, monitoringrendszert nyomon követő rendszert építünk ki a szakképzés egészére a pályakövetés érdekében, hogy tudjuk azt, hogy a szakképző intézmények mennyire képesek ellátni a feladatukat.
Képviselő Úr! A korábbi rendszer, amelyik korlátozás nélkül lehetővé tette a második szakképzettség megszerzését, sajnos nem ösztönözte arra a fenntartókat és az intézményeket, hogy már az első szakképzettség esetében is jól használható tudást adjanak. Természetesen a képviselő úrnak igaza van abban, hogy számos olyan eset lehetséges, amikor indokolt, társadalmi szempontból szükséges a második szakképzés finanszírozásának biztosítása is. Hadd emeljek ki néhányat közülük; egyet a képviselő úr is említett, ez a hátrányos helyzetű gyerekek esete. Azt kell mondanom, képviselő úr, hogy sajnos abba a kategóriába, amit ön említett, ma a gyerekek közel fele tartozik, tehát ezen gyerekek számára ma is lehetőség a második szakképzés normatív finanszírozása. Emellett szükség van arra, hogy az egymásra épülő szakmák esetében lehetőség legyen a normatív finanszírozásra, ennek a lehetőségét a 14/2005-ös miniszteri rendelet megteremtette. És meg kell vizsgálni azt is, hogy az önhibájukon kívül piacképes szakmát szerezni nem tudó diákok számára a felnőttképzés keretében milyen többletlehetőséget lehet biztosítani, hogy minden egyes gyerek ingyen megszerezhesse (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) a piacképes szakképzettséget.
Köszönöm szépen a lehetőséget.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi