MESTERHÁZY ATTILA

Full text search

MESTERHÁZY ATTILA
MESTERHÁZY ATTILA ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A minisztérium elkészített egy új fogyasztóvédelmi koncepciót, aminek két fő pillére van. Az egyik, hogy tekintsük át újra, az államnak milyen feladatai vannak ezen a területen, pontosítsuk ezeket a feladatokat, hogy még hatékonyabban tudjunk fellépni a fogyasztói érdek védelme szempontjából. A másik pedig, hogy tudatos fogyasztókat neveljünk, hiszen a tudatos fogyasztóvá nevelés egy fontos eszköze a megelőzésnek, a prevenciónak, hiszen nem lehet minden egyes fogyasztó mellé egy fogyasztóvédőt állítani, fontos, hogy a fogyasztó maga is tudja, hogy felelőssége van, amikor megvásárol egy terméket vagy szolgáltatást.
Természetesen a fogyasztókon belül a fiatalok, ahogy a képviselő úr is említette, egy nagyon speciális célcsoport, hiszen kiszolgáltatottabbak, mint a többi ilyen fogyasztói célcsoport, ezért még jobban oda kell rájuk figyelni. Az egyik oldal az, amit az imént már említettem, hogy például a dohánytermékeknél, italtermékeknél az állam határozottabban lép föl, büntet, szankcionál és megtilt bizonyos fajta cselekvéseket a szolgáltatók részére, de a másik oldal egy sokkal hatékonyabb és talán sokkal olcsóbb megoldás: a tájékoztatás, az információátadás, az oktatás. Hiszen a fiatalok - gyermekkorban megtanítva őket, hogy tudatos fogyasztók legyenek - már sokkal könnyebben tudják elkerülni ezeket a veszélyes szituációkat, sőt van egy plusz pozitív hozadék, hogy már a gyermekeiket is erre oktatják.
Éppen képviselő úr és minden képviselő hozzájuthat ezekhez a kiadványokhoz, amelyek az Oktatási Minisztériummal és civil szervezetekkel közösen egy tanári segédanyagként és Tudatos vásárló leszek címmel egy kalendárium formájában hasznos információkat adnak a fogyasztóvédelemről a fiataloknak, a fiatalok nyelvén. Ez egyébként a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége, illetve egy európai uniós, egy brüsszeli alapítvány, a Generation Europe alapítvány közös gondozásában jelent meg. (Felmutatja a kiadványokat.) Ez mind-mind olyan eszközt ad a fiatalok kezébe, amivel könnyebben, szórakoztató módon és hatékonyabban tudják elsajátítani a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos ismereteket, és ezáltal (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) valóban tudatos fogyasztóvá tudnak válni. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi