DIÓSSY GÁBOR

Full text search

DIÓSSY GÁBOR
DIÓSSY GÁBOR gazdasági és közlekedési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Amint ezt az ugyanebben a témában ön által benyújtott írásbeli kérdésre május 17-én adott válaszomban is részletesen leírtam már önnek, a MÁV Rt. jelenlegi gazdálkodási helyzetét alapvetően meghatározza az árufuvarozási teljesítmények évtizedek óta tartó csökkenése és a személyszállítás bevételekkel és támogatással nem fedezett költsége. E problémákkal sajnos eddig egyetlen kormányzati ciklus során sem tudtak megküzdeni.
Mit teszünk és mit tesz a MÁV a helyzet javítására? A MÁV Rt. árufuvarozási üzletága az elmúlt időszakban felkészült a vasúti árufuvarozás európai uniós előírásoknak megfelelő liberalizációjára. A társaság legfőbb célja, hogy pozíciójában megerősödve, sőt új piacokat szerezve maradjon versenyben, és váljon a térség versenyképes szolgáltatásokat nyújtó szereplőjévé.
A magyar vasúti piacon mára érvényesülő liberalizáció azzal is jár, hogy a vasúti infrastruktúrán fokozatosan megjelennek a magán-vasúttársaságok. Ezek versenyképes működését azonban nem a nemzeti vasúttársaság veszélyezteti, hanem sajnos e cégek tőkehiánya és a gazdasági racionalitás. Nem kedvez továbbá a magánvállalkozásoknak az összességében kisméretű piac sem, ezért is dolgozunk - ahogy említettem - újabb piacok bekapcsolásán.
A tartálykocsikra vonatkozó felvetését illetően az nem állja meg a helyét. Megismételném, hogy sem a Debreceni Járműjavító, sem pedig a MÁV Rt. nem azok hulladékvasként történő értékesítéséről döntött. A pályázat eredményét egyébként a meghívott cégek közül senki sem kifogásolta.
Újabb tévedés: a MÁV Rt.-nél nem három vezérigazgató van, hanem egy elnök-vezérigazgató és egy vezérigazgató. Közöttük a feladat- és hatáskörmegosztás egyértelműen elhatárolt, hasonlóan azokhoz a magyar és nemzetközi társaságokhoz, ahol ugyanilyen vezetői struktúra működik.
A pénzügyi vezérigazgató-helyettes elbocsátására pedig a vállalati titoktartási kötelezettség megszegése miatt, és nem egyéb, szólásszabadságot korlátozó intézkedések bevezetése miatt került sor.
Köszönöm szépen.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi