DR. KOLBER ISTVÁN

Full text search

DR. KOLBER ISTVÁN
DR. KOLBER ISTVÁN tárca nélküli miniszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az EKO konzervgyár végelszámolásának megkezdése előtt minden szóba jöhető lehetőséget áttekintettünk, így az értékesítést, a termelés fenntartását, a működés átalakítását. A társaság 2004. évi vesztesége meghaladta az 500 millió forintot, míg 2005 márciusáig elérte a 400 millió forintot.
A Regionális Fejlesztési Holding áttekintette az állami támogatás nyújtásának lehetőségeit is. Eszerint állami támogatás nyújtására csak abban az esetben kerülhet sor, ha az a tevékenység fenntartására, átalakítására irányul, illetve a támogatás eredményeként vagyonvesztés nem következik be, az állami támogatás megtérül. Ezen feltételek azonban sajnos nem álltak fenn.
(17.00)
Mindezek alapján a tulajdonos számára nem maradt más lehetőség, mint az EKO Kft. végelszámolással történő, jogutód nélküli megszüntetése. A kormány az EKO Kft. végelszámolásának zökkenőmentes lebonyolítása érdekében azonban készfizető kezességet vállalt. A kezességvállalás likviditási biztonságot jelent. A végelszámolási eljárás lehetővé teszi, hogy a társaság eszközeit a piaci viszonyok figyelembevételével, elkerülve a kényszerértékesítésből adódó vagyonvesztést, pályázat útján értékesítsék. A végelszámolás során a társaság hitelezői hozzájutnak a követeléseikhez.
Előkészítés alatt áll a zöldborsó- és a csemegekukorica-termelővonalak bérgyártás keretében történő beindítása, amely a termelők számára biztosítja a terményértékesítés lehetőségét. A bérgyártás kockázatát a bérlő viseli. A végelszámolási eljárás lefolytatása során a nyíregyházi önkormányzat számára lehetővé válik az üzem területének városfejlesztéssel összhangban lévő fejlesztése. A térség csemegekukorica-, zöldborsó- és léalmatermelői részére felvevőpiacot biztosít, mivel a gyártósorok a termelői konzorciumok részére történő bérbeadása és később értékesítése előkészítés alatt áll.
A végelszámolás lehetővé teszi azt is, hogy a termelők számára fontos technológiai berendezések tovább is működjenek a térségben (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), és hogy megmaradjon az EKO márkanév. Tehát a dolgozók, a mezőgazdasági termelők és az önkormányzat érdekeit szolgálja az intézkedéssorozat.
Köszönöm szépen.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi