GYURCSÁNY FERENC

Full text search

GYURCSÁNY FERENC
GYURCSÁNY FERENC miniszterelnök: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Mélyen tisztelt Hölgyeim és Uraim! Négy héttel ezelőtt mondtam el az első olyan napirend előtti hozzászólást, amelyben a száz lépés programjának első lépéseit ismertettem. Az elmúlt hetekben ezeket a bejelentéseket hol indulatos kritika, hol gúny, hol hangos elutasítás övezte. Ha másért nem, azért érdemes volt ennek nekiállni, mert ma úgy látom, hogy a nyugodtabb és elemzőbb hang volt a jellemző a Házra. Azt hiszem, hogy az ország szempontjából ez fontos, még ha politikailag talán van, aki úgy gondolja, hogy ez rövid távon nem annyira kifizetődő. Szerintem ráadásul rövid távon is ez a kifizetődő, hogy fontos dolgokról szakszerűen, nyugodtan beszélünk itt a Házban.
Ha jól értem a frakciók képviselőinek hozzászólását, akkor abban nincsen vita, hogy amit javasol ez a tizennégy pont a szakképzés átalakításáról, az helyénvaló, az fontos, az egy igazságos és versenyképes Magyarország irányába visz bennünket. Köszönöm szépen a támogatást.
Abban van persze közöttünk vita, hogy kell-e, szükséges-e a szakképzés átalakításáról folyó vitához odabiggyeszteni, hogy most, 2005-ben hogyan is állunk a fiatalok munkanélküliségével, mert legnagyobb jóindulattal sem tudok eltekinteni ez esetben attól, hogy rövid két mondat erejéig felhívjam a tisztelt Ház figyelmét arra, hogy akiknek ma nincsen munkája, azok képzése 2001-ben kezdődött el. 2001-ben én nem voltam miniszterelnök, 2001-ben nem feleltem a szakképzésért. Volt, aki felelt közülünk, volt, aki az akkori szakképzésért viselte a felelősséget. Az, hogy akkor mi történt, az határozza meg, hogy ma mi van a munkaerőpiacon.
De mondok mást: ugyanez igaz természetesen a kínálati oldalon is. Az, hogy ma mennyi munkahely van, hogy ennek a munkahelykínálatnak milyen a szerkezete, ezek a döntések, ezek a beruházások, az ezen beruházásokról szóló elemzések, hát, sok-sok évvel ezelőtt kezdődtek el, ezért lényegesen jobban megéri az ország számára is meg ezekben a politikai vitákban is némi mértékletesség. Énszerintem tudniillik az érvek akkor fognak hatni, ha van bennük annyi szakmaiság, hogy azok számára, akik hallanak és látnak bennünket, a legelső percben nem lesz árulkodó, hogy bizony itt szakmailag megalapozatlan politikai hangulatkeltés zajlik.
Mit csináltunk az elmúlt években? Tudhatnák, hiszen itt ültek az Országgyűlésben! 2003-ban például módosítottuk a szakképzési törvényt. Tudhatnák, hogy kilenc szakképesítés esetén növeltük a szakképzés idejét. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Szerényebben!) Tudhatnák, hogy megváltoztattuk a szakiskolák normatív finanszírozását az iskolák számára kedvezően. Tudhatnák, hogy a tanulószerződésekhez kötődő finanszírozási, képzési feltételeket több lépcsőben és többször megváltoztattuk. Tudhatnák, hogy például a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával tizenhat gyakorlatorientált szakképesítés szakmai és vizsgakövetelményének gondozásáról állapodtunk meg, azaz adtuk át nekik. Az történt már az elmúlt években is, amiről most beszélek, hogy a munkaerőpiac irányítsa ezt a folyamatot, sokkal inkább, mint az oktatási piac. Ezt tettük.
Egyébként igazuk van, lett volna még több idő és energia akár ezzel is foglalkozni, ha időnként itt a Házban nem egészen kétes színvonalú politikai csatározás zajlana, hanem sokkal inkább mutatnák ezek a viták azt a hangulatot, mint amit a mai napon is az önök jóvoltából is lehetett itt tapasztalni.
Arra kérem önöket, hogy a következő hetek is inkább erre hasonlítsanak, mert lehet, hogy az országnak, gyermekeinknek jobb lesz. Tudják: “Egy igazságosabb Magyarországért!”
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi