DR. DÁVID IBOLYA

Full text search

DR. DÁVID IBOLYA
DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Miniszterelnök Úr! Engedjék meg, hogy az első szavam az örömé legyen; van költségvetése az Európai Uniónak, hiszen két akkora fiaskó érte az elmúlt időszakban az Európai Uniót, az egyik az alkotmányos, a másik a költségvetési problémák miatt, hogy igazán nagy öröm minden Európai Unióban élő tagországbelinek az, hogy megszületett ez a költségvetés, a baljós előjelek ellenére.
Egy olyan kompromisszum született a 2007 és 2013 közötti költségvetésről, amelyben Európa és benne Magyarország számára is jó megállapodás született. Részben visszaadta a közös Európa jövőjébe vetett hitünket is, és őszinte elismerés illeti mindazokat, akik tevékenyen részt vettek ebben a költségvetésben. Köszönet illeti Merkel kancellár asszonyt, akit magam is a kompromisszum megkötése utáni órákban egy távirattal köszöntöttem; egy egészen újfajta szemléletet vitt be a költségvetés tárgyalásába, és az, hogy le lehetett a francia ellenállást küzdeni, és hogy nagyobb érzékenység volt a térségünk iránt, az minden bizonnyal összefüggött Angela Merkelnek azzal a kompromisszumos javaslatával, amivel maga hozzájárult ahhoz, hogy megszületett ez az európai uniós költségvetés. És egyébként üdvözlöm és üdvözöltem is Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úrnak a tárgyalási taktikáját, amellyel képviselte hazánk érdekeit Brüsszelben.
De ha már az őszinteségnél tartunk, tisztelt képviselőtársaim, akkor nem árt hangsúlyozni, hogy ennek a kompromisszumnak hazánk számára az a legnagyobb eredménye, hogy a magyarországi felzárkóztatási célú fejlesztések 85 százaléka európai uniós forrásból lesz finanszírozható. Vagyis a magyar költségvetést jelentősen tehermentesíti, hogy az Európai Unió 85 egységet fizet egyébként minden száz egység fejlesztési pénzből. A katasztrofális helyzetben levő magyar költségvetésnek pedig, tisztelt képviselőtársaim, óriási nagy szüksége van erre a könnyítésre, mert ilyen költségvetési mutatókkal, ilyen költségvetési hiány mellett ettől többet egyébként sem tudtunk volna önerőre fordítani.
Önmagában azonban az elért eredmény nagyon kevés, ha nincs mellette a kormánynak egy határozott fejlesztési koncepciója, amellyel ösztönzi és koordinálja a pályázók esélyeit a hatékonyabb felhasználásért. Ezért a Magyar Demokrata Fórum elvárja a kormánytól, és elvárja a miniszterelnöktől, hogy a ciklus hátralevő részében tegyen meg mindent azért, hogy a hatékony pénzfelhasználás feltételeit teremtse meg, teremtse meg az önkormányzatoknak és minden pályázónak, vállalkozónak az elkövetkező hónapban. Ugyanis félő az, hogy a kormány a könnyebb megoldást választja. Ettől kezdve ugyanis nem csupán az ügyes alkudozásra és a nagyot mondó ígéretekre van szükség, hanem egyfajta cselekvésre is itthon.
Ne feledjük el, hogy a költségvetési keretek Brüsszelben történő kialkudása csak az első lépés volt. Az igazi munka azonban itthon vár a kormányra; itthon vár azért, mert itthon kell eldöntenie azt, hogy mit fog tenni a befogadások, a pályázatok befogadása érdekében.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az Unióból jött pénz nem égből jött manna, ezért meg kell dolgozni annak is az Unióban, aki adja, és annak is, aki itthon pályázik érte. A Magyar Demokrata Fórum ezért elvárja a kormánytól, hogy ne csak a kohéziós alapból elnyerhető pénzek nagyságát számolgassa, hanem azt az agyonhallgatott tényt is vegye figyelembe, hogy a támogatások lehívásának komoly feltételei vannak. Az alapról szóló tanácsi rendelet két feltételt említ a tagországok jogosultságát illetően. Az egyik, hogy az egy főre jutó GDP ne haladja meg az uniós átlag 90 százalékát, a másik feltétel, ami egyébként egy nagyon szigorú és vagylagos feltétel, hogy az illető ország ne álljon többletdeficit-eljárás alatt.
Tisztelt Képviselőtársaim! Magyarország többletdeficit-eljárás alatt van, márpedig az elmúlt időszakban kétszer kaptunk figyelmeztetést az Európai Uniótól, ha nem tudjuk teljesíteni a pénzek lehívhatóságának ezt a részét, akkor nagyon komoly bajba kerülünk.
Tisztelt Képviselőtársaim! Nem engedheti meg a kormány magának a további normasértést, mert a normasértések miatt tudja, és van eszköze az Európai Uniónak arra, hogy elmarasztalja most már hazánkat. Ezért javasolom azt, hogy ne csak beszéljen a bátorságról a kormány, hanem merjen változtatni azon a költségvetésen, amely ma nem adja meg az esélyt arra, hogy a deficiteljárásból Magyarország jól jöjjön ki. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
Tisztelt Képviselőtársaim! Egyelőre úgy tűnik számomra, hogy ez a költségvetési szemlélet gyermekeink jövőjét éli föl, és csak a felét teljesítettük annak, ami az európai pénzek lehívásához szükséges.
Köszönöm szépen. (Taps az MDF soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi