DR. HOFFMANN RÓZSA

Full text search

DR. HOFFMANN RÓZSA
DR. HOFFMANN RÓZSA (KDNP): Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Jól ismerjük a gyerekmondókát az országról, a csatáról, a lovasról, a lóról és a patkóról, amelynek bölcs intelme így szól: verd be hát jól a patkószöget! Jövőnkre nézve a mondóka metaforájával élve ilyen patkó az oktatás, a patkószöget pedig azok az intézkedések jelentik, amelyekkel a kormány programja szerint az oktatás ügyét irányítani szándékozik. Először is ezt a felismerést hiányolom a kormányprogramból, amely említést sem tesz arról, hogy az oktatás a legalapvetőbb értéktermelő ágazat. A felsőoktatást sem kultúraközvetítőnek és a tudományokat gyarapító helynek tekinti, hanem piaci szereplőnek, ahol a legfontosabb kategória a versenyképesség. Ez a szemlélet eleve kizárja, hogy az oktatást rangjának megfelelően kezeljék, s hogy az ágazat valóban egy erős és büszke Magyarország bölcsője legyen.
Másodsorban a patkószögek megbocsáthatatlan lazaságára kell felhívnom a tisztelt Ház figyelmét. Minden menedzserképző alaptanfolyam kurzusán tananyagként szerepelnek a jó program ismérvei: pontos helyzetértékelés, reális célok, konkrét feladatok, erőforrások, határidők, s a többi. Közülük három vagy négy hiányzik minden tételmondat mögül. Az idő rövidsége miatt csak egyetlen példát említek: “átalakítjuk a doktori képzést”. Miért? Hogyan? Mikor? Ezt hiába keressük a szövegben.
Harmadszor: a Kereszténydemokrata Néppárt osztja azoknak az embereknek a felfogását, akik szerint az iskola a személyiségformálás helye, a kultúraátadás és a kultúrateremtés eszközével. Ezt a szerepet várják el iskoláinktól, pártállástól függetlenül, sokmilliónyian ebben az országban. Nos, a benyújtott kormányprogramban nyoma sincs annak, hogy az iskolának feladata volna a nemzeti és az egyetemes kultúra továbbélésében és gyarapításában. Szó van ehelyett viszont a Nemzeti alaptanterv bevezetésének folytatásáról, amely köztudottan nélkülözi a lexikális ismeretekben megjelenő tudásanyagot. Ezt úgy is érthetjük, hogy a szocialista oktatásirányítás is lemond arról, hogy előírja minden iskola számára, hogy ott megtanítsák például az 1956-os forradalom történetét? Ez a tartalmi szabályozatlanság elfogadhatatlan számunkra. Megjegyzem, hogy ennek a Nemzeti alaptantervnek a jóváhagyása előtt 2003 őszén egy tucat tanári szakmai szervezet és a Magyar Tudományos Akadémia több osztálya is egybehangzóan tiltakozott ellene.
Negyedszer: még a minimálisra zsugorodott kulturális tartalmat is soknak tartják a program alkotói, mondván: “Tovább csökkentjük a gyerekek lexikális ismeretekkel való terhelését.” Sőt ezt a redukált tudásmennyiséget sem helyénvaló már elvárni a kisdiákoktól, hiszen meg kívánják őrizni “az évfolyamismétlést korlátozó intézkedéseket”. A felsorolt programelemek szöges ellentétben állnak nemcsak az oktatásügytől joggal elvárt értékteremtő szereppel, hanem a meghirdetett színvonalemeléssel és igazságossággal is.
Ötödször: kételyeim vannak a program mögött levő szándék őszinteségében is. Kérdezem, komolyan vehetjük-e, hogy “a kistelepüléseken, ahol ez lehetséges, megőrizzük az általános iskolák alsó tagozatait”, amikor a szocialista-szabad demokrata kormányzás négy éve alatt több száz kisiskola volt kénytelen megszűnni. Vagy a beígért 10 ezer új diákotthoni férőhelyet, amikor négy évvel ezelőtt ugyanezt ígérték, és mint köztudott, alig valami teljesült belőle?
Végül hatodszor: felülvizsgálják - értsd alatta: emelik - a tanárok óraszámát, differenciált bérezést vezetnek be, miközben az alapbér csak a létminimumhoz elég, ám a pedagógusképzést, ami a közoktatás minőségének legfőbb garanciája, említésre méltónak sem ítélik.
Tisztelt Ház! Az említett néhány patkószög bizony alkalmatlan a patkó megerősítésére. És ismerjük a mondóka végét: a patkó miatt az ország elveszett. A kormányprogramot emiatt nem tudom támogatni.
Köszönöm. (Taps a KDNP és a Fidesz padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi